21. 5. 2023

Na půlmaratonu připomeneme 40 let fungování Běhů Zlín

Spolek Běhy Zlín, spolupořadatel festivalového půlmaratonu, slaví letos úctyhodné 40. výročí svého působení. Rádi bychom proto v rámci letošního závodu vzdali hold jeho zakladatelům, ohlédli se do letité historie a oslavili úspěšné působení na poli regionálního běhu.

S pamětníky začátku běhání ve Zlíně se lidé mohou setkat v neděli 4. června v 9.45 před startem půlmaratonu u Kongresového centra a také v cíli půlmaratonu. Na start závodu se postaví a symbolicky absolvují první kilometr půlmaratonu Jindřich Bartoněk, Jindřich Žaludek, Pavel Kupec, Libuše Jurčíková a samozřejmě i Jiří Prokop, který si ani v šestašedesáti letech účast v hlavním závodě nenechá ujít, stejně jako všechny přechozí ročníky půlmaratonu. Loni ve Zlíně oslavil jubilejní 1000. dokončený závod.

Na náměstí Míru bude mít veřejnost příležitost dozvědět se od nich zajímavé informace z dob vzniku a fungování spolku. Vzpomínat se bude i na Jana Kvapila, zakladatele a propagátora běhání ve Zlíně, který by se v těchto dnech dožil 90. let.

„Odešel běhat na věčnost letos v březnu. Jeho památce věnujeme v místě prezence na půlmaratonu prostor formou výstavky dobových materiálů ze začátků běhání. Lidé se budou moci podívat na to, jak vypadala dříve startovní a výsledková listina, jak vypadala startovní čísla nebo na fotky z akcí,“

uvedl Bohuslav Komín, pokračovatel běžecké tradice a manažer sportovní části Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2023.

 

Pokud se chcete o historii běhání ve Zlíně dozvědět něco již nyní, nabízíme malé ohlédnutí do minulosti:

  • V roce 1970 založil Josef Kvapil ze Zlína Ligu 100 - cílem bylo každý měsíc uběhnout nejdříve 36 km a postupně až 100 km. Běžci si organizovali závody, běhali jednotlivé závody.
  • V roce 1983 vznikla ve spolupráci Josefa Kvapila a Jirky Prokopa bodovací soutěž běžeckých závodů ve Zlíně, tak jak ji dnes známe pod názvem Běhy Zlín.
  • Dříve byl součástí seriálu i Běh přes Valašské kotáry (letos 76. ročník). Jedná se o nejstarší běžecký závod na Moravě, běhal ho a vyhrál mimo jiné i legendární Emil Zátopek.
  • 1. ročník bodovaného seriálu nesl v roce 1983 název: Celoroční soutěž kondičních běžců okresu Gottwaldov. Některé z tehdejších závodů existují dodnes, mnohé ovšem už zanikly. Každému běžci se započítávalo osm nejlepších výsledků. Tento princip, kdy není nutné se zúčastnit všech závodů, zůstal zachován dodnes. Nyní navíc přibyla klubová soutěž.
  • Termínovka 1. ročníku Celoroční soutěže kondičních běžců okresu Gottwaldov v roce 1983 (od roku 2014 pod názvem Běhy Zlín):

Běh přes Kosíř, Slatinice u Olomouce

Běh únorového vítězství, Holešov

Josefský běh, Salaš u Zlína

Běh jarní přírodou, Otrokovice

Moravské sklárny, Květná

Běh vítězství, Slavičín

Běh kolem sadu Burešov, Zlín

Svitovská hodinovka, Zlín

Strojařská desítka, Zlín

Běh podzimní Mladcovou, Zlín - Mladcová

Běh přes valašské kotáry, Zlín

Běh  Klementa Gottwalda, Dědice u Vyškova

Štěpánský běh, Karlovice u Zlína

Silvestrovský běh, Otrokovice

  • Zlínští běžci jezdili ve velkém počtu i na další závody nejen v Československu. K nejoblíbenějším patřil: Národní běh Děvín (Bratislava), vůbec nejstarší bez přerušení existující závod Běchovice - Praha, družební závod v tehdejší NDR v Lengenfeldu.
  • Pokračovatelem už 40leté tradice je parta běžců v čele s Jirkou Prokopem a Bobem Komínem, kteří organizují běhání na Zlínsku. Nově sem patří i Běžecká škola Běhy Zlín a hlavně spolupráce se Zlín Film Festivalem právě na pořádání festivalového půlmaratonu ve Zlíně.

 

Více o pamětnících běžcích, kteří se zúčastní symbolického výběhu v rámci 8. ročníku festivalového půlmaratonu:  

Jindřich Bartoněk, 1938, učitel ze Zlína, vynikající zlínský běžec, pravidelný účastník mistrovství světa a Evropy veteránů. Patří k běžcům, kteří se od počátku účastnili běžeckých závodů pro veřejnost.

Jindřich Žaludek, 1954, promovaný fyzik a matematik ze Zlína. Běhal a hlavně se staral o výsledky a statistiky běžecký závodů Běhy Zlín.

Pavel Kupec, 1943, pochází z Otrokovic. Jako voják z povolání působil ve Slavičíně ve výzkumném vojenském ústavu. Vynikající běžec, který jezdil spolu s dalšími zlínskými běžci okolo Běhů Zlín na spoustu českých i zahraničních běžeckých závodů.

Libuše Jurčíková, 1947, účetní ze Zlína. Původem házenkářka, výborná běžkyně, která byla u úplného zrodu běžeckých závodů pro veřejnost. Ráda jezdila na běžecké výjezdy. Patří k těm, kteří pro založení a běhání ve Zlíně udělali nejvíce, v posledních letech, poté co přestala běhat, se aktivně závodů účastní v pořadatelském týmu Běhů Zlín.