15. 2. 2017

Vsadil se, že uběhne půlmaraton

Nemáte odvahu přihlásit se na půlmaraton? Nechejte se inspirovat nadšením Kamila z Fryštáku, který se nechal vyhecovat a vsadil se. Teď na sobě usilovně pracuje, aby se 3. června postavil na start našeho závodu.

O loňských jarních prázdninách se na Starých Hamrech na lyžařském pobytu tatínků s dětmi někdy kolem půlnoci nad štamprlkou slivovice zrodil v hlavě Kamila Gyuricseka odvážný nápad. Proč si nezaběhnout Festivalový půlmaraton?

Nebylo by na tom nic až tak zvláštního, kdyby nevážil hodně přes sto kilogramů. Od myšlenky nebylo daleko k sázce a Kamil se rozhodl, že se to prostě zvládne a 3. června se postaví na trať Festivalového půlmaratonu, který je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu. Jak se „z neběžce“ stane za půl roku účastník městského běhu na 21 kilometrů, budeme společně sledovat na stránkách Deníku.

Kamil Gyuricsek (na snímku), 39letý rodák z Vlčnova, který dnes žije spokojeně se svou rodinou ve Fryštáku, je úspěšný podnikatel ve stavebnictví, milovník folkloru a moravských tradic, otec tří dcer a člověk s nevyčerpatelnou dávkou energie a obrovským životním optimismem. Stejně jako jde v životě do všeho naplno, i do přípravy na půlmaraton se vrhnul s velkým zápalem.

Kamil před časem prošel velkou životní změnou. Po osmi letech podnikání a intenzivní práce se rozhodl přehodnotit svůj dosavadní životní styl. „Uvědomil jsem si, že co je opravdu důležité a na čem mi záleží v první řadě, je moje rodina, lidé kolem mě a to, co dělám rád,“ říká sympatický mladý muž.

Velká motivace je vyhrát sázku

„Během tří manželčiných těhotenství jsem v horizontu dvanácti let přibral snad víc než třicet kilogramů. Vždy jsem shodil a pak zase přibral. Vždy jsem začal sportovat a až jsem dosáhl cíle, tak jsem od snahy vše udržet upustil. Když jsem si začal po sázce dělat pořádek v životě, logicky musela přijít na řadu i změna vzhledu. Jednak jsem nechtěl, aby se za mě moje holky musely jednou stydět, a co hlavně – pomalu jsem se nevlezl do kroje a to už bylo opravdu na pováženou,“ dodává s úsměvem Kamil, který účinkuje v souboru Kašava, vede s dalšími vedoucími folklorní soubor Fryštáček, pořádá folklorní festival Fryšták – Kašava a spoluorganizuje ve Vlčnově tradiční jízdu králů.

Právě v té době přišla loni na jaře sázka s Bobem Komínem, který společně se Zlín Film Festivalem pořádal poprvé ve Zlíně Festivalový půlmaraton. „Zúčastnit se už prvního ročníku bylo pro Kamila fyzicky nereálné, ale postupně jsme začali chystat jeho tělo na ročník nadcházející,“ říká Bohuslav Komín, který se ujal jeho kondiční přípravy.

Nedělám všechno podle pravítka

V prvních měsících příprava spočívala v komplexním zdravotním vyšetření, ve změně stravovacích návyků, úpravě jídelníčku a zařazení správných pohybových aktivit. Vzdal se kouření, nadměrného pití kávy. Jak sám ale říká, vína se nevzdá, protože jiný druh alkoholu neuznává, kromě slivovice. „Nejsem zastánce alkoholu a nikdy jsem nebyl, ale jak říkala moje babička: stačí všeho vždy málo a bude ti dobře a nic tě nebude v životě ovládat, ani ta metla lidstva,“ vysvětluje Kamil a dodává: „Všechno se snažím dělat s rozumem a na pohodu, ne podle pravítka. V sobotu jím pečivo a jednou za týden si dopřeju, co mám rád.“ Přiznává taky, co mu dělalo největší potíže: „Jídlo doma nebyl problém, manželka vaří zdravě. Ale složité bylo stravovat se správně v práci. Teď si z domu nosím krabičky a jím pravidelně 5x denně. Zvyknout si na pravidelný pitný režim nebylo taky úplně snadné.“

Příprava na půlmaraton neznamená hned začít běhat

V Kamilově případě nebylo možné, aby se na počátku pustil hned do běhání. Bylo až s podivem, že i při váze téměř 120 kg netrpěl žádnými vážnějšími obtížemi a jeho zdravotní stav byl velmi dobrý. Přestože se rekreačně věnoval lyžování, tenisu, pěší turistice, bylo potřeba začít s aktivní kondiční přípravou. „Za mlada jsem dělal fotbal, fitneskulturistiku, běhal s orientačními běžci, a také zabrouzdal ke kick boxu, ke kterému jsem se teď chtěl vrátit. Bojové sporty jsou ideální jako podpůrný prostředek na vybudování fyzičky. Mám osobního trenéra Radima Baroně z klubu ThaiBoxing Gym Zlín, ke kterému chodím pravidelně třikrát týdně na individuální tréninky v Thai boxu,“ říká Kamil Gyuricsek.

V závěru roku teprve začal s běžeckou přípravou. „Zatím jde spíš o lehčí běh, indiánský, ale postupně začneme přidávat. Už teď ale trénuje 2 až 3 krát týdně,“ doplňuje Bohuslav Komín, který se stal jeho osobním trenérem pro dlouhé tratě.

Že jeho snaha rozhodně není marná, je vidět už teď. Podařilo se mu zhubnout téměř již 15 kg. Do půlmaratonu by se však rád dostal až na 90 kilogramů. Že ho čeká velká dřina, si dobře uvědomuje, ale má velkou motivaci. „Pokud půlmaraton uběhnu, splním si sen a rád bych se podíval na Mont Blanc. No a třeba pak uběhl i celý maraton,“ dodává s úsměvem Kamil.

Článek si můžete přečíst také ve Zlínském deníku