26. 5. 2022

Vojtěch Sklenář se na Festivalový půlmaraton připravoval pětkrát týdně v okolí Kroměříže

Nejúspěšnějším regionálním vytrvalcem v loňském ročníku Festivalového půlmaratonu ve Zlíně byl Vojtěch Sklenář. Třicetiletý reprezentant Kostelce u Holešova má ale letos menší ambice.

"Kdybych byl před nedělním závodem odpočatější, tak bych se po sportovní stránce cítil lépe. Všechno ale nejde ovlivnit,“ vylíčil aktuální pocity Vojtěch Sklenář.

Zlínský Festivalový půlmaraton je jeho srdeční záležitostí. Doposud se zúčastnil všech jeho ročníků. V roce 2016 v něm skončil na 29. místě, v roce 2017 na 13. příčce, o rok později v roce 2018 na 16. pozici, v roce 2019 obsadil 6. místo, v roce 2020 doběhl do cíle v osobním půlmaratonském rekordu 1:16:20 na 4. příčce. V loňském roce ho potěšil zisk 5. místa.

Také letos se na 21,1kilometrový závod v krajském městě svědomitě připravoval.

"Příprava však nebyla úplně ideální. Nicméně snažil jsem se běhat minimálně pětkrát týdně většinou v okolí Kroměříže. Díky narození druhého dítěte, syna Benjamína, kdy jsem byl na otcovské dovolené, se mi podařilo skoro každý den alespoň jednou vyběhnout na trénink. Týdně jsem naběhal 100 kilometrů, od začátku roku zhruba 1400 kilometrů. Kvůli narození druhého dítěte a práci jsem se však v letošním roce nezúčastnil žádného závodu,“ prozradil vytrvalec z Holešovska.

Do Zlína na pozměněnou trasu se těší. Těší se i na atmosféru kolem závodu, která letos už nebude ve stínu covidu. Rovněž o taktice má jasno.

"Od startu se budu snažit udržet nejlepších půlmaratonců. V průběhu závodu uvidím, co moje tělo vydrží. Nesmím ale přepálit začátek,“ uvědomuje si Vojtěch Sklenář.

Tomu by vyhovovalo, kdyby v neděli bylo ve Zlíně 20 °C. "A kdyby nepršelo,“ přiznal.

Konkrétní cíl ale atlet z Kostelce u Holešova nemá.

"Nejdůležitější pro mě bude, abych na trati ze sebe vydal všechno. Na jaký výsledek a čas to bude stačit, to si však netroufám tipovat,“ netuší Sklenář.

V krajském městě ho budou u trati povzbuzovat a podporovat manželka Aneta, dcera Amálka, měsíční syn Benjamín, manželčini rodiče a také někteří kamarádi a známí.

Lubomír Hotař