1. 6. 2017

V sobotu odstartuje druhý ročník Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2017

Zlín – Již tuto sobotu se ve Zlíně uskuteční druhý ročník městského půlmaratonu, který je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu. Unikátní závod pro 1500 běžců v atmosféře festivalového Zlína zakončí letos devítidenní filmovou přehlídku.

„Registrace byly ukončeny ke 31. květnu, zájemci však stále mají možnost přihlásit se ještě přímo na místě,“ říká hlavní produkční Zlín Film Festivalu Aleš Zábojník a dodává: „Startovní listina nyní čítá téměř 700 běžců na trasu půlmaratonu, 340 závodníků na kratší, čtvrtmaratonovou, trasu. Čtyřčlenných štafet se letos přihlásilo 59, což je téměř dvojnásobný počet loňského ročníku.“

Startérem hlavního závodu bude prezident festivalu Čestmír Vančura. Téměř 1300 závodníků vyrazí na trať z náměstí Míru přesně v 16:00 hodin. Letos mezi nimi nebude chybět ani primátor Miroslav Adámek, který bude součástí jedné z festivalových štafet.
V souvislosti s trasou závodu bude v některých úsecích omezena doprava a také linky MHD budou odkláněny. „Rádi bychom upozornili motoristy i ostatní obyvatele města, že na této trase se v době mezi 16:00 až 19:00 vyskytnou dopravní omezení a požádali je o trpělivost,“ říká spolupořadatel závodu Bohuslav Komín z organizace Běhy Zlín. (Veškeré podrobné informace o uzavírkách i další podrobnosti jsou uvedeny na www.zlinskypulmaraton.cz)

Pro všechny účastníky běhu je v cíli připravená kromě jiného i originální pamětní medaile - pro ženy skleněná, pro muže mosazná. „Nejúspěšnější běžci a běžkyně pak obdrží krásnou a unikátní medaili od zlínského sochaře Radima Hankeho a zajímavou finanční prémii,“ uvádí prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Speciálně pro děti, jejich rodiče, juniory nebo prostě ty, kteří si netroufají na delší tratě, je určený festivalový rodinný běh na 1400 m. Ten startuje ve 14:00. „Počet běžců je i v tomto závodě limitován 400 startovními čísly. Přestože je možné se hlásit i na místě těsně před závodem, chceme upozornit, že v tuto chvíli zbývá něco málo přes stovku míst,“ doplňuje Aleš Zábojník. I zde na závodníky čeká v cíli medaile, tentokrát perníková.

Časový harmonogram

Pomoc potřebným

Spojit svou účast na Festivalovém půlmaratonu s pomocí postiženým se rozhodlo hned několik běžců. Kamil Gyuricsek si plní běžecký sen a poběží v limitované edici funkčního trika se startovním číslem 1. Stejných triček nechal vyrobit 100 kusů a budou k prodeji za cenu 350 Kč a vyšší v Městském divadle Zlín. Vybraná částka poputuje zlínským Atletickému klubu handicapovaných sportovců Zlín - Wozmenům.

Na podporu sdružení Handicap Zlín poběží tým společnosti ZELENKA se třemi dětmi na vozíčku. Běžci na sobě budou mít speciální trička propagující DMSky, kterými může zlínským Handicapákům pomoci i široká veřejnost.