31. 5. 2018

V sobotu odstartuje další ročník Festivalového půlmartonu. Do Zlína zavítá na čtrnáct set běžců

Již v sobotu 2. června se ve Zlíně uskuteční třetí ročník městského půlmaratonu, který je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu. Unikátní závod v atmosféře festivalového Zlína zakončí letos opět devítidenní filmovou přehlídku.

„Městské běžecké závody jsou v České republice nyní velmi populární a jsme rádi, že se také Zlín připojil k městům jako je Praha, Brno či Olomouc, které už několik let zaplavují tisícovky nadšených běžců a diváků,“ uvádí výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.

„Registrace budou ukončeny ke 31. květnu, zájemci však stále mají možnost přihlásit se ještě přímo na místě,“ říká hlavní produkční Zlín Film Festivalu Aleš Zábojník a dodává: Startovní listina nyní čítá 986 běžců na trasu půlmaratonu, 402 závodníků na kratší, čtvrtmaratonovou trasu. Čtyřčlenných štafet se letos přihlásilo rekordních 96, v loňském roce jich bylo 59. „Mezi závodníky letos nechybí i špičkoví čeští běžci jako je například Jiří Čípa, Jiří Petr nebo Filip Vabroušek,“ dodává Aleš Zábojník.

Start 3. ročníku Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2018 je naplánovaný na 16 hodin a poslední běžec je očekáván v cíli kolem 19 hodiny. Poprvé bude oceněn na půlmaratonové trase i nejlepší běžec ze Zlína. Na trasu jednadvacetikilometrového závodu vyrazí kolem čtrnáct set běžců, které přijdou podpořit další tisícovky diváků. Z důvodu bezpečnosti samotných běžců i diváků bude proto v některých částech centra města omezena nebo uzavřena doprava a také linky MHD budou odkláněny. „Rádi bychom upozornili motoristy i ostatní obyvatele města, že na této trase se v době mezi 15:00 až 19:00 vyskytnou dopravní omezení a požádali je o trpělivost,“ říká spolupořadatel závodu Bohuslav Komín z organizace Běhy Zlín.

Organizátoři žádají obyvatele o vstřícnost a shovívavost s dopravní situací, která bude během závodu panovat. Seznam uzavírek a neprůjezdných ulic, jichž se bude omezení týkat je k dispozici na www.zlinskypulmaraton.cz

„Současně prosíme o vyklizení a přeparkování vozidel z těchto míst. V opačném případě budou bohužel tato vozidla po celou dobu závodu zablokována, v kolizních případech odtažena,“ upozorňuje Bohuslav Komín.

Hlavnímu závodu bude od 14:00 hodin předcházet festivalový rodinný běh na 1400 metrů, který je určený speciálně pro děti, jejich rodiče, juniory nebo prostě ty, kteří si netroufají na delší tratě. „Kapacita tohoto závodu je omezená na 400 závodníků, prostřednictvím webu se do něj přihlásilo přes 319 běžců,“ uvádí Aleš Zábojník.

Charitativní projekt

Půlmaraton bude letos nově spojený i s charitativním projektem #ToDáme. Každý tým, který donese štafetový kolík do cíle, přispěje na nákup speciální rehabilitační pomůcky pro malou Izabelku trpící vzácnou genetickou chorobou.

Jedná se o tzv. motomed a je určen pro holčičku se spinální muskulární atrofií. Tento přístroj pomáhá Izabelce s rehabilitací a potřebným cvičením. Jedna ze štafet je výjimečná tím, že její účastníci si místo štafetového kolíku budou předávat přímo Izabelku na speciálním sportovním vozíku.

Kromě samotných štafetových běžců se do projektu #ToDáme může zapojit kdokoli a to hned dvěma způsoby. Pokud si ve fotostánku MONET + návštěvníci půlmaratonu pořídí památeční fotografii, přispějí tak na dobrou věc jakoukoli dobrovolnou částkou. Druhá cesta vede na sociální síť Instagram. Za každou fotografii s hashtagem #todame dostane Izabelka jednu korunu. Čím více fotografií, tím větší pomoc pro malou statečnou bojovnici.

V průběhu slavnostního vyhlašování výsledků Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2018 předá zástupce generálního partnera MONET + Izabelce šek v hodnotě 80 000 Kč.