2. 12. 2019

Tradiční zlínský Mikulášský běh se opět poběží pro Krtka

Zlín – V sobotu 7.12. 2020 se ve Zlíně koná už 32. ročník Mikulášského běhu s Cyrilem pro Krtka. Start hlavního desetikilometrového závodu rozloženého do dvou rovinatých okruhů, který bude probíhat na nové trati v Loukách, je na tamním fotbalovém hřišti, ve 12 hodin. Na stejném místě je i cíl. Pro zájemce je připravený také závod na 5 kilometrů. V Loukách se uskuteční i dětské běhy.

Prezentace probíhá od 10 hodin. Pořadatelé v podniku, jenž je zařazený do termínové listiny vytrvalců České republiky, vypsali kategorie pro muže, ženy, veterány, veteránky, juniory, juniorky, dorostence a dorostenky. Populárního prosincového závodu se může zúčastnit i mládež a poměřit síly s kvalitními atlety můžou rovněž vyznavači amatérského běhu.

Výtěžek ze startovného letošního zlínského Mikulášského běhu bude věnovaný Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek. Od loňského roku je spolupořadatelem tohoto závodu firma Krajči plus s.r.o., výrobce tradičních Cyrilových brambůrek, která dlouhodobě podporuje Nadační fond dětské onkologie Krtek. I letos výtěžek ze závodu poputuje na pomoc onkologicky nemocným dětem.

"Závod odstartuje u fotbalového hřiště. Polovina trati povede po cyklostezce směrem do Malenovic. Druhá polovina pak po lesní pěšině podél řeky Dřevnice zpátky do Louk,“ vybízí k aktivnímu sportování jeden z organizátorů Jiří Prokop.

Ten s ostatními pořadateli nachystal i zajímavý doprovodný program. "Připravili jsme mikulášskou nadílku a mikulášské soutěže pro děti. Uskuteční se také čertovský průvod. Navíc každý účastník dostane originální kovovou pamětní medaili a běžecké ponožky. Ochutnat bude možné kromě kvalitního občerstvení i vánoční svařák,“ prozradil ještě Prokop. Pořadatelé navíc připravili více než 100 cen do tomboly, jejíž výtěžek poputuje taktéž na podporu nadačního fondu Krtek.

Mikulášský běh s Cyrilem pro Krtka je druhou největší běžeckou akcí pro širokou veřejnost ve Zlíně. V minulém roce se jej zúčastnilo 325 běžců. Letos pořadatelé z Běhy Zlín očekávají nejméně 350 běžců v hlavním závodu na 5 a 10 kilometrů.

Ze startovného se v roce 2018 podařilo vybrat 48 750 Kč, firma Krajči věnovala každoroční dar 100 000 Kč a dalších několik tisíc bylo vybráno v zapečetěné kasičce – na podporu onkologicky nemocných dětí se celkem podařilo vybrat více než 150 000 Kč.

„Jsme moc rádi, že jsme se zapojili do pořádání Mikulášského běhu a udělali z něj dobročinnou akci. Komunita běžců jsou skvělí lidé, zapálení pro věc, ochotní pomoci, a to přesně potřebujeme. Naším cílem je nejen vybrat finanční prostředky pro NFDO Krtek, ale také rozšířit povědomí o jeho činnosti, protože v našem okolí není příliš známý. Pořádání takové akce ocenila i současná ředitelka NFDO Krtek Eva Kroupová, které se naše myšlenka moc líbila a celé akce se taktéž zúčastní. Loňský ročník se nám vydařil a pevně věříme, že každý další bude ještě úspěšnější,“ uvedla Mgr. Alžběta Kubišová, marketing manažerka firmy Krajči plus s.r.o.

Loňský desetikilometrový Mikulášský běh ve Zlíně v místní části Loukách, v mužích vyhrál časem 32:57 Martin Ocásek z Krnova. Mezi ženami byla nejrychlejší atletka z Brusného v barvách AK Kroměříž Martina Novotná, jež vybojovala zlatou příčku za čas 40:25. Oba tyto výkony jsou zároveň traťovými rekordy v Loukách.

Lubomír Hotař, Bohuslav Komín