7. 12. 2023

Rozhovor: Festivalový půlmaraton je moje srdcovka, říká Tomáš Orlík

Máme radost, že tak pevná partnerství jako je to s firmou MONET+, přetrvávají. Proto se už teď těšíme, že 9. ročník Festivalového půlmaratonu poběžíme pod jejich „vlajkou“. Od počátku naší osmileté spolupráce se pravidelně účastní závodu i jejich zaměstnanci. Zajímalo nás proto, jak závod vnímají nebo jak reagují na novinky v závodě…Zeptali jsme se jednoho z nich.

Tomáš Orlík pracuje pro MONET+ už 4 roky. Pochází od Nového Jičína, studoval v Olomouci, žil ve Zlíně. Nyní, jak sám říká protahuje své svaly na Valašskomeziříčsku. Běhání se aktivně věnuje již od svého dětství, ale mimo půlmaratonu se jiných závodů účastní minimálně.

Jak jste se vlastně dostal k běhání?

Oblibu k běhání jsem našel spolu s horami, na které bylo potřeba se pořádně připravit. Poté si toho všimli učitelé, začal jsem běhat za základní školu, gymnázium a udělalo mi velikou radost, že katedra informatiky v Olomouci, na které jsem studoval, pořádá v rámci sportovního dne univerzity svůj běžecký závod.

Pamatujete si ještě na svůj příchod do společnosti MONET+?

Do MONET+ jsem nastoupil před covidem, můj team leader mě přijal, předal notebook, párkrát jsme se potkali a poté mě poslal na home office. Pro mě vcelku normální záležitost, ale pochopil jsem, že české firmy z home office do doby covidu nebyly úplně nadšené. Z toho vyplývá, že již čtyři roky pracuji pro zaměstnavatele, kterého si všichni pletou s bankou Moneta, ale ono to není zas tak mimo, máme totiž k bankám velmi blízko, dodáváme jim mnoho technologií, zprocesováváme jejich platby a nebo se podílíme na výrobě českých dokladů, a tam jsem v MONET+ začínal.

Díky Vašemu zaměstnavateli jste se tedy dostal i k festivalovému půlmaratonu?

Ano, začal jsem až s nástupem do Monet+, který nám v rámci firemních benefitů platí startovné. Moc děkuji našemu HR!

Půlmaraton nabízí několik tratí. Která je ta „Vaše“?

Mou oblíbenou vzdáleností je čtvrtmaraton, na takto dlouhé trase se ukáže, kdo to přepálil na startu a běžel na rychlé cukry, tělo se pořádně zahřeje a na konci závodu jsou cítit všechny svaly těla.

Před dvěma lety došlo k výraznější změně směru běhu a změně času startu, co na to říkáte?

V rámci dopoledního běhu není zas tak velké horko, nicméně je náročnější se dostat včas na start. Poslední ročník mě velmi potěšil! Na mnoha kilometrech jsme mohli slyšet umělce a ti nás povzbuzovali svými tóny do dalších kilometrů. Není to totiž jen tak se proběhnout celým Zlínem na čas a nemít fanoušky.

Přivedl jste k účasti na půlmaratonu už i někoho z kolegů nebo z rodiny?

Pracuje se na tom. ;-)

Účastníte se i jiných běžeckých závodů?

Minimálně, toto je pro mě srdcovka!