11. 6. 2018

Nejlepšími půlmaratonci ze Zlína Vabroušek a Bílková

Nejlepšími běžci z trvalým bydlištěm ve Zlíně se na hlavní trati Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2018 staly Filip Vabroušek a Jana Bílková. Na poloviční čtvrtmaratonské trati to byl Jiří Kubíček a Michaela Nevařilová. Tři nejlepší běžci a běžkyně na půlmaratonu dostali od zlínského studia Fyzi Movement poukaz na fyziotrénink. Filip Vabroušek, syn nejznámější českého triatlonisty Petra Vabrouška, zvítězil s časem 1:14:29 a porazil o 53 vteřin svého oddílového kolegu z Atletického klubu Zlín Honzu Kalendu, třetí místo pak obsadil mezi muži Andrej Višněvský, jenž běhává za tým Sri Chinmoy Marathon. Ten už na vítěze ztratil více než 6 minut. "Do závodu jsem šel se záměrem pokořit osobní půlmaratonský rekord 1:14:37. A to se mi podařilo," radoval se v cíli Filip Vabroušek.

Mezi ženami byl souboj o korunu nejlepší zlínské půlmaratonkyně těsnější. S časem 1:41:05 zvítězila Jana Bílková, zdravotní sestra z interní kliniky ve zlínské Baťově nemocnici. Necelou minutu na ni ztratila Lucie Friedlaenderová, běhájící za Mattoni Freerun Zlín. Třetí skončila Veronika Vavrušová, která o stříbrnou příčka až v poslední čtvrtině trasy vedoucí přes průmyslový areál. V cíli byla v čase 1:43:55. "Závod se vyvíjel nad moje očekávání. Ani teplé počasí mi nevadilo. Nepřepálila jsem začátek a od startu až do cíle se mi dařilo držet tempo, které mi vyhovovalo," pochvalovala si Jana Bílková.

Všech šest půlmaratonců může využít například osobní trénink nebo fyziotrénink od specialistů ze studia Fyzio Movement na Lešetíně. "Fyzio Movement není klasické fitness, ani zdravotnické zařízení. Jde nám hlavně o kvalitnu pohybu," vysvětluje Katka Antošová ze studia. Účastníci zlínského půlmaratonu se o tom mohli přesvědčit už před startem závodu. Zlínská atletka Katka Kašpárková, která se studiem spolupracuje, připravila pro všechny běžeckou rozcvičku na náměstí Míru, těsně před startem.

Zlínský festivalový půlmaraton letos dokončilo 172 běžců ze Zlína, 155 běžců pak na poloviční trati.

Výsledky půlmaraton, běžci ze Zlína

Ženy

1. Jana Bílková - 1:41:05
2. Lucia Friedlaenderová - 1:42:02
3. Veronika Vavrušová - 1:43:55

Muži

1. Filip Vabroušek - 1:14:29
2. Jan Kalenda - 1:15:22
3. Andrej Višněvský - 1:20:35

Veškeré výsledky

10 Km - Absolutní Zlíňáci
21 Km - Absolutní Zlíňáci