4. 6. 2023

Na startovné půlmaratonu vysbíral do futrálu. A byl z toho bronz

Festivalové dění s sebou přináší zajímavé životní příběhy. Jeden z nich by mohl nést název "Přišel, zahrál na kytaru a (téměř) zvítězil". Martin Čmelík z Leskovce u Vsetína je busker na volné noze. Jednoduše ho baví stoupnout si někde na náměstí a hrát lidem svoje písničky. Pouliční umělec, kterého ale jen tak nepřehlédnete. Během chvilky si ve Zlíně dokázal vydělat na startovné půlmaratonu. A byla z toho rovnou medaile.

V nohách má dnes víc než deset kilometrů. Ve čtvrtmaratonu skončil jako třetí. „Jak to oslavím? Jasně že hudbou,“ dodal s úsměvem hudebník, zpěvák, kytarista a textař v jedné osobě. Nápad zaběhnout si zlínský festivalový půlmaraton vznikl přitom úplně spontánně. Martin si stoupl do parku a hrál. Když zjistil, že má ve futrále v drobných tisícovku, šel do toho.

Do Zlína to má Martin Čmelík rovných 33 kilometrů, na festivalu je letos podruhé. Festivalového půlmaratonu se zúčastnil už před několika lety, tehdy skončil jako čtvrtý. Sportu se věnoval v dětství, dnes chce ostatním předávat radost skrze hudbu. Má rád poezii, čte Hraběte i Hrabala. I proto nese jeho debutové album název Krasosmutky.