28. 7. 2021

Kritický nedostatek dobrovolníků! Situaci ztěžuje zářijový termín

Stejně jako v minulých letech hledáme zájemce, kteří se společně s námi zapojí do příprav a realizace 2. dílu 61. Zlín Film Festivalu i Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2021. Přestože i letos čeká na naše dobrovolníky řada atraktivních benefitů, je nábor oproti předchozím rokům mnohem složitější. Dobrovolníky potřebujeme na festival, který se koná od 9. do 15. září případně jen na neděli 12. září, kdy se koná půlmaraton.

Náš filmový festival i festivalový půlmaraton jsou jedny z nejvýznamnějších akcí ve Zlínském kraji, které bez pomoci dobrovolníků není možné s ohledem na jejich rozsah zrealizovat. Získat spolehlivé pomocníky však pro nás vůbec není snadné, zvlášť v posledních letech. „Letos je situace opravdu kritická, dobrovolníků máme přihlášených zatím jen asi třetinu. Celkem jich potřebujeme kolem sto padesáti v průběhu konání celého festivalu,“ uvedla výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová a doplnila, že další stovku dobrovolníků vyžaduje organizace festivalového půlmaratonu, který je letos přímou součástí festivalu a uskuteční se 12. září. „Zde navíc ještě kvůli řízení dopravy potřebujeme, aby dobrovolníci byli starší 18 let.“

Situaci taky výrazně komplikuje konání festivalu v zářijovém termínu. “Studenti, kteří tvoří největší část dobrovolníků, zatím netuší, co přijde se začátkem nového školního roku, jaká bude aktuální pandemická situace. Navíc přicházíme o skupinu vysokoškoláků, kterým začíná semestr později,“ konstatovala Záhorová.

Do dobrovolnického týmu se ale může zapojit prakticky kdokoli starší patnácti let. Práce je rozmanitá a pro každou věkovou kategorii se najde během festivalu uplatnění. Ti, kteří se stanou dobrovolníky, získají příspěvek na jídlo a pití na celý den, vstupenky na filmová představení, festivalové tričko a řadu dalších odměn od partnerů festivalu. A stejně jako minulých letech se také mohou těšit na snídaně, při kterých se setkávají s některou z festivalových hvězd.

Přestože se každý rok na festival vracelo cca 60 – 70 % dobrovolníků z přechozích let, sestavit stabilní dobrovolnický tým je komplikované. „Důvodem přerušení nebo ukončení spolupráce je většinou přechod na střední nebo vysokou školu, stěhování za studiem do jiného města nebo nástup do zaměstnání,“ vysvětlila Jarmila Záhorová. „Máme ale spoustu dobrovolníků, kteří pracují a pomáhají ve volném čase nebo si berou v práci dovolenou. Za to jsme jim nesmírně vděční a všem patří velký dík,“ dodala.

Chceš se stát dobrovolníkem na půlmaratonu?

Přihlas se na e-mailu: dobrovolnici@zlinskypulmaraton.cz nebo prostřednictvím formuláře.

Chceš být dobrovolníkem v průběhu celého festivalu?

Přihlas se na e-mailu: jan.lerl@zlinfest.cz nebo prostřednictvím formuláře.