13. 3. 2020

Jarní půlmaraton v Přílukách ovládli Pavel Šedík a Helena Kotopulu

Zlín – Čtyřiatřicetiletý Pavel Šedík zvítězil v 10. ročníku Zlínského jarního půlmaratonu. Reprezentant AK Kyjov dosáhl v Přílukách v 21,1 kilometru dlouhém podniku rozloženém do osmi okruhů, času 1:12:34. Tím zaostal pouze o osmadvacet sekund za mužským traťovým rekordem na přílucké trati Jiřího Petra z Kovalovic u Brna z roku 2018. Stříbrnou příčku obsadil se ztrátou 2 minut a 56 sekund Milan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky), třetí místo získal Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice, 1:19:39). Čtvrtý v konkurenci 91 mužů doběhl Vojtěch Sklenář z Karlovic (1:19:47), pátý byl Jiří Daněk (Uherské Hradiště, 1:19:59).

"Chtěl jsem pokořit traťový rekord půlmaratonu v Přílukách. To se mi však těsně nepodařilo, protože mě brzdil vítr. Nicméně při svém druhém startu ve Zlíně jsem si osobní rekord na tamní trati vylepšil o 2 minuty a 43 sekund,“ pochvaloval si Pavel Šedík. Také druhý v pořadí Milan Zvonek byl před závodem i po něm dobře naladěný. "Na přílucké trati mě lákalo vylepšit osobní půlmaratonský rekord. To se mi také o víc jak minutu podařilo. Ve Zlíně mě totiž motivoval dobrý výkon z minulého týdne v Prusinovicích, kdy jsem si zlepšil osobák na deset kilometrů. Ovšem bratr Jan Zvonek si zlepšil osobní rekord na půlmaraton o osm minut,“ smekl před svým mladším sourozencem Milan Zvonek. Ten také popsal rozhodující momenty. "Pavel Šedík se hned po startu vzdálil všem soupeřům. Já jsem kolo a půl běžel společně se Svaťou Janečkou. V průběhu třetího kilometru jsem mírně zrychlil tempo a posunul se na druhé místo. Na něm jsem pak zůstal až do cíle,“ prozradil ještě valašskokloboucký vytrvalec Milan Zvonek.

Žen se na startu sešlo šestnáct. Prvenství mezi nimi s velkým náskokem vybojovala Helena Kotopulu. Devětatřicetiletá zlínská nositelka barev Titan Trilife klubu se na předměstí Zlína blýskla časem 1:31:03. Druhá skončila Mária Sýkorová z Vizovic (Sykora running, 1:33:20), bronz putuje do Zlína zásluhou Simony Světinské Švecové (Titan Trilife Zlín, 1:34:59). Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín, 1:38:11) obsadila čtvrté místo, slavičínská Vendula Skoupá (Sykora running) získala za čas 1:42:35 pátou příčku. "Do závodu jsem se přihlásila až na poslední chvíli. V neděli jsem totiž měla připravený běžecký plán zaměřený na tempový trénink. A protože ráno začalo svítit slunce, tak jsem se rozhodla v Přílukách startovat. V součastném období ale léčím drobné zranění chodidla, která mě na trati trochu limitovalo. Běželo se mi však příjemně a se svým výkonem i výsledným časem jsem spokojená,“ uvedla v cíli Helena Kotopulu.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORII ZLÍNSKÉHO JARNÍHO PŮLMARATONU 2020:

Muži do 49 let (71 běžců): Pavel Šedík (AK Kyjov) 1:12:34.
Muži do 59 let (16 běžců): Bronislav Matouch (Jisva Zlín) 1:22:54.
Muži nad 60 let (4 běžci) Miroslav Švihel (BS Slopné) 1:39:11.

Ženy do 49 let (11 běžkyň) Helena Kotopulu (Titan Trilife Zlín) 1:31:03.
Ženy do 59 let (3 běžkyně) Marie Tomanová (Orlová) 2:05:59.
Ženy nad 60 let (1 běžkyně) Hana Vidomusová (RBC) 2:14:46.

Lubomír Hotař