31. 5. 2018

Jan Kalenda se po Zlínském půlmaratonu těší na zmrzlinu

Zlín – Jedním z favoritů Festivalového půlmaratonu ve Zlíně bude i domácí Jan Kalenda. ,,Jedná se o nejkvalitnější a nejdůležitější běžecký závod, který se ve Zlíně koná. Líbí se mi jeho trať v centru města i nádherná letní atmosféra okolo něho. Navíc mám při něm příležitost zaběhat si po hlavních zlínských ulicích bez aut,“ vysvětluje, proč se postaví na start sobotního půlmaratonu Kalenda.

Ten se na jednadvacetikilometrový závod připravoval od loňského podzimu. ,,Trénoval jsem podle toho, jak mi to dovolovaly nohy. V posledních týdnech ale moji přípravu přibrzdilo nachlazení a problémy s patní ostruhou. Aktuálně jsem však pořádku. Cítím se v dobré formě, a proto doufám, že se mi na sobotu podaří vyladit kondici,“ věří reprezentant AK Zlín, který si letos už zaknihoval jeden velmi povedený výsledek. V dubnovém maratonu v Bratislavě vybojoval v kvalitní konkurenci šesté místo.

A jakou v sobotu v domácím půlmaratonu zvolí taktiku? ,,Po celý průběh závodu bych chtěl běžet rovnoměrným tempem. V horkém počasí to ale bude obtížné. Pokud se však vyrovnám s vysokou teplotou a bude se mi dařit v náročných  pasážích vedoucích v baťovském areálu, tak bych mohl zabojovat o dobrý výsledek. Spokojený bych byl s výsledným časem pod jednu hodinu a deset minut“ přeje si dvaatřicetiletý Kalenda.

Atletovi z Hrnčířské ulice na Růmech se na trati nejvíc líbí pasáže na nábřeží podél Dřevnice. ,,Dopředu mě bude hnát i podpora rodiny a kolegů z práce. A také se těším na zaslouženou zmrzlinu v cíli,“ bude mít podél trati spoustu svých fanoušků a i o motivaci postaráno Jan Kalenda.

Lubomír Hotař