28. 5. 2023

I letos běžíme pro dobrou věc

Kromě radosti z pohybu zažijí běžci opět v rámci Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín opět i dobrý pocit z pomoci potřebným prostřednictvím charitativního projektu KORUNKA POMÁHÁ. A letos budeme společně pomáhat hned dvakrát.

V rámci akce „Korunka pro Korunku“ bude za každý uběhnutý kilometr z Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín věnována 1 Kč vybrané rodině pečující o nemocné či handicapované dítě. Tentokrát výtěžek poputuje osmadvacetiletému Honzovi, který i přes svůj zdravotní handicap má rád sport.

Nepřízeň osudu se v Hozově případě projevila předčasným porodem se spastickou kvadruparetickou formou dětské mozkové obrny. Je po několika ortopedických operacích dolních končetin. Jeho pohyb je velmi omezen, chůze je podmíněná každodenní intenzivní rehabilitací a cvičením. Ani horní končetiny nemá zcela zdravé, jemnou motoriku ovládá jen částečně. Mimo tělesného hendikepu má těžší poškození i zrakové. Je slabozraký, má zúžené vidění, poruchu barvocitu, rozostřené vidění.

Finanční příspěvek předají Honzovi zástupci společnosti MONET + a Zlín Film Festivalu v neděli 4. června v 11.50 na hlavním pódiu na náměstí Míru. Částka mu pomůže uhradit fyzioterapie a rehabilitační cvičení, které je s ohledem na jeho diagnózu speciálně vedeno a je poměrně nákladné.

Charitativní rozměr však bude mít i RBP rodinný běh. Startovné ve výší 63 Kč za každého běžce připadne třiadvacetileté Kristýnce, která má od narození vzácnou genetickou vadu způsobenou dvěma geny. Kvůli tomu je odkázána na život na vozíku i pomoc druhých. Své postižení ale jako překážku Kristýna nevnímá. Má postižené ruce i nohy, a k tomu má ještě i skoliózu páteře. Naštěstí je ale nemoc neprogresivní, její stav se tedy již zhoršovat nebude. Nicméně potřebuje pravidelnou rehabilitaci a péči, často jí pomáhají její kamarádky.

Právě kvůli handicapu se Kristýna dostala hned po narození k náhradním rodičům, kde vyrůstala spolu s dalšími pěti sourozenci. Její vlastní rodiče se jí hned po narození vzdali. Vystudovala konzervatoř, ale zpěvu se právě kvůli handicapu, především malému objemu plic, nemůže věnovat. KORUNKA LUHAČOVICE ji podporuje již od útlého dětství. Příspěvek na rehabilitace a každodenní pomoc při péči věnují Kristýnce v neděli 4. června ve 14:50 na náměstí Míru zástupci RBP, zdravotní pojišťovny a Zlín Film Festivalu.

Co je KORUNKA POMÁHÁ? Jde o charitativní projekt dvou zapsaných spolků – KORUNKY LUHAČOVICE a KORUNKY VELKÉ LOSINY. Oba spolky dlouhodobě podporují handicapované, nemocné či jinak znevýhodněné děti ve Zlínském a Olomouckém kraji. Během roku se koná řada benefic a charitativních akcí. Za svoji existenci spolky rozdaly desítky milionů korun. Uspořádaly také nejrůznější veřejné sbírky a organizovaly humanitární pomoc.

Více o aktivitách spolku na webových stránkách nebo na facebookovém a instagramovém profilu KORUNKA POMÁHÁ.