26. 5. 2019

Filip Vabrouške, Milan Zvonek i Andrej Višněvský si při Festivalovém půlmaratonu přejí chladnější počasí

Region – Ve Festivalovém půlmaratonu ve Zlíně se na start postaví spousta kvalitních vytrvalců ze Zlínského kraje. Jedním z favoritů na zisk některé z medailových pozic je malenovický Filip Vabroušek. Naději na dobré umístění mají také valašskokloboucký Milan Zvonek a domácí Andrej Višněvský.

FILIP VABROUŠEK VYHLÁSIL ÚTOK NA POKOŘENÍ HRANICE 1 HODINNY A 13 MINUT

Jedním z velkých favoritů letošního Festivalového zlínského půlmaratonu je devatenáctiletý Filip Vabroušek. Ten v loňském roce vybojoval v čase 1:14:29 páté místo. K zisku třetí příčku mu chybělo zdolat sedmašedesát sekund.

"Účast v sobotním závodu byla jasná volba. Jsem srdcem Zlíňák a půlmaraton je moje oblíbená disciplína,“ vysvětloval Vabroušek.

Syn Ironmana Petra Vabrouška se na jeden z vrcholů sezony důkladně připravoval. V polovině dubna na mistrovství republiky v půlmaratonu v Pardubicích zaběhl čas 1:13:48. Také se zúčastnil několika kratších přípravných závodů a věnoval tempovým tréninkům.

"V trénincích to s objemem moc nepřeháním. Týdně naběhám 70 až 80 kilometrů. Výjimkou byla únorová World Marathon Challenge, kdy jsem za 7 dní na 7 kontinentech uběhl 7 půlmaratonů. To byl zhruba dvojnásobek mojí obvyklé týdenní dávky. Jinak v posledních týdnech jsem nejčastěji běhal s taťkou v trailovém terénu v lese v okolí Tlusté hory. Tempo jsme občas dali i na cyklostezce mezi Zlínem a Napajedly a intenzitu chodím v rámci tréninků sportovního gymnázia na Stadionu mládeže ve Zlíně,“ prozradil mladý atlet z Malenovic, kterému se zlínská půlmaratonská trať líbí.

"Je skvělá, skoro rovinatá a přitom pestrá,“ pochvaluje si Vabroušek mladší.

Reprezentant AK Zlín na ní vyhlásil útok na pokoření hranice 1 hodiny a 13 minut. "Počasí si nevybírám. To by mě psychicky oslabovalo. Pro rychlé časy by ale byla ideální teplota okolo 12 stupňů. Nicméně v jakýchkoliv podmínkách se pokusím držet svoje tempo a budu reagovat na vývoj na čele závodu,“ plánuje Filip Vabroušek, jehož dosavadním půlmaratonským osobním rekordem je čas 1:13:26 z Memoriálu Josefa Podmolíka v Otrokovicích z listopadu 2018.

VALAŠSKOKLOBOUCKÝ VYTRVALEC MILAN ZVONEK LETOS NABĚHAL UŽ 1500 KILOMETRŮ

Černým koněm závodu by mohl být valašskokloboucký Milan Zvonek. Pro něho to bude druhá účast v kariéře ve Festivalovém půlmaratonu ve Zlíně. Loni skončil v absolutním pořadí v kvalitní konkurenci v čase 1:22:08 na 12. místě.

"Líbilo se mi, kolik se závodu zúčastnilo půlmaratonců. Skvělá byla atmosféra a množství diváků okolo trati,“ zavzpomínal na loňský rok Zvonek.

Ten však tvrdí, že se mu závod nepovedl. "Letos si chci v krajském městě napravit reputaci. Cíleně jsem se ale na sobotní půlmaraton nepřipravoval. Veškerý můj jarní trénink směřoval k Pražskému maratonu, který se konal na začátku května. V něm jsem se prezentoval časem 2:47:27,“ přiznal běžec z Valašska.

Zvonek letos zatím naběhal okolo 1500 kilometrů. "Trénuji v okolí Valašských Klobouk. V trénincích střídám výběhy, běhám po asfaltu, v terénu, po rovině a také v kopcích. Občas i na atletickém oválu. Týdně naběhám zhruba 100 kilometrů,“ nechal nahlédnout do svého tréninkového deníku reprezentant Zvonek Sportu Valašské Klobouky.

Tomu se kromě Pražského maratonu letos ještě povedla Rohálovská desítka. V ní se blýskl časem 35:15.

"Zlínskou trať si moc nepamatuji, protože jsem ji loni ve velkém horku moc nevnímal. Také letos bude rozhodovat počasí. Ideální by byla zatažená obloha a 12 stupňů. V těchto podmínkách bych možná pokořil hranici 1 hodiny a 16 minut,“ přeje si vytrvalec z Valašských Klobouk, jehož půlmaratonským osobním rekordem je čas 1:16:35 z letošního března z jarního závodu z Příluk.

ANDREJ VIŠNĚVSKÝ SE PŘI PŮLMARATONU V CENTRU ZLÍNA TĚŠÍ NA SKVĚLOU ATMOSFÉRU 

Tradičním účastníkem zlínského Festivalového půlmaratonu je Andrej Višněvský. Reprezentant týmu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín, kterému se letos zatím nejvíc dařilo v dubnové Zlínské lesní hodinovce (osobní rekord 16 570 metrů) a při květnovém Pražském maratonu (osobní rekord 2:49:25), se v sobotu na start závodu postaví potřetí v kariéře. V roce 2017 v něm skončil šestý (1:21:09), loni doběhl na 10. místě (1:20:35).

"V rodném městě je povinnost zúčastnit se takového závodu,“ tvrdí Višněvský, který se na domácí půlmaraton svědomitě připravoval.

"Od března jsem každý měsíc naběhal 150 až 200 kilometrů. Víc mi ale neprospívá,“ ví, co potřebuje vytrvalec z krajského města.

Ten tento týden hlavně regeneroval síly, protože měl v nohách šestihodinový závod v Praze ve Stromovce. Na zlínský půlmaraton, při němž se těší na skvělou atmosféru okolo něho, ale bude připravený.

"Zkusím ho běžet na čas pod 1 hodinu a 17 minut. K tomu bych však potřeboval, aby bylo chladnější počasí.,“ plánuje vytrvalec z krajského města, jehož půlmaratonským osobním rekordem je čas 1:17:05 ze září 2015 z Příluk.

Lubomír Hotař