4. 6. 2018

Filip Vabroušek relaxoval na lodi. Jan Kalenda měl krizi. Andrej Višněvský se zlepšil. Jana Bílková slavila dobrým jídlem

Region – Ve 3. ročníku Festivalového půlmaratonu MONET + 2018 ve Zlíně se zviditelnilo několik domácích běžců. Tím nejúspěšnějším byl Filip Vabroušek (AK Zlín), který vybojoval časem 1:14:28 páté místo. Jeho klubový kolega Jan Kalenda skončil šestý (1:15:21) a do první desítky výsledkové listiny se ještě vešel člen týmu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín Andrej Višněvský (1:20:34). Zlínská Jana Bílková vyhrála díky času 1:41:04 hlavní ženskou kategorii do 29 let.

FILIP VABROUŠEK RELAXOVAL NA LODI NA ŘECE BEČVĚ V OKOLÍ PROSENIC 

,,Do závodu jsem šel se záměrem pokořit osobní půlmaratonský rekord 1:14:37. To se mi ve Zlíně podařilo,“ radoval se v cíli Filip Vabroušek.

Ten se úvodní kilometr držel vedoucí dvojice Čípa, Jiří Petr. ,,Pak jsem trochu zvolnil a až do konce závodu se mi dařilo držet tempo 3:27 až 3:35 na kilometr,“ informoval nositel barev AK Zlín.

Vabroušek se dlouho pohyboval na šestém místě. ,,Na pátou příčku jsem se posunul v průběhu jedenáctého kilometru,“ prozradil mladý vytrvalec z Malenovic, který v horkém počasí na rovinaté trati v krajském městě neměl žádnou krizi.
,,Po celý průběh půlmaratonu jsem si dobře rozložil síly,“ našel příčinu povedeného výsledku Vabroušek.

A jak malenovický běžec pátou příčku oslavil? ,,V neděli jsem s celou naší rodinou relaxoval na lodi na řece Bečvě na Přerovsku v okolí Prosenic,“ užíval si víkend syn nejlepšího českého Ironmana Petra Vabrouška Filip Vabroušek.

JAN KALENDA MĚL MEZI JEDENÁCTÝM A ŠESTNÁCTÝM KILOMETREM VELKOU KRIZI

,,Závod se na začátku vyvíjel podle mých představ. Jiří Čípa a Jiří Petr nasadili vysoké tempo. Já jsem se snažil najít vlastní rytmus a hlavně v teplém počasí nepřepálit úvodních deset kilometrů. To se mi dařilo do jedenáctého kilometru. Pak jsem měl velkou krizi. Začal mě trápit žaludek a úplně mi odcházely nohy. Kvůli těmto problémům jsem musel výrazně zpomalit. Dokonce jsem přemýšlel, jestli ze závodu neodstoupím. Zabojoval jsem však a od 16. kilometru jsem se znovu dostal do solidního tempa,“ byl v cíli zklamaný Jan Kalenda.

Ten totiž čekal lepší výsledek. ,,Ve druhé polovině závodu jsem se trápil. Nejtěžší byl úsek mezi jedenáctým a šestnáctým kilometrem. Dokonce ani náročné pasáže v Baťovském areálu mi letos nepřipadaly tak náročné,“ přiznal dvaatřicetiletý vytrvalec AK Zlín.

Ten proto se svým vystoupením v letošním ročníku Festivalového půlmaratonu není příliš spokojený. ,,Chtěl jsem předvést lepší výkon. Nakonec jsem byl rád, že jsem závod vůbec dokončil. Ani žádná oslava se nekonala. Půl hodiny po doběhnutí do cíle se u mě znovu projevila zdravotní indispozice. Až v neděli ráno mi byli líp,“ je rád, že má půlmaraton za sebou Jan Kalenda.

ANDREJ VIŠNĚVSKÝ SE V POROVNÁNÍM S LOŇSKÝM ROKEM ZLEPŠIL O PŮL MINUTY

,,V květnu jsem se zúčastnil Pražského maratonu, šestihodinového běhu v Nitře a šestihodinového běhu v Praze. Tyto závody hodně ovlivnily moji přípravu na Zlínský festivalový půlmaraton. Poslední měsíc jsem se totiž nevěnoval žádnému rychlejšímu tréninku. Pouze jsem regeneroval. Na přípravu na půlmaraton ve Zlíně jsem měl jenom šest dní,“ vysvětloval Andrej Višněvský.

Pro reprezentanta zlínského týmu Sri Chinmoy Marathon byl proto sobotní jednadvacetikilometrový závod v krajském městě rychlý. ,,Chvíli jsem si zvykal na vysokou tepovou frekvenci. Dlouho jsem netušil, na jaké se pohybuji pozici. Běžel jsem téměř osamoceně. Měl jsem dost práce sám se sebou,“ nezastíral vytrvalec ze Zlína.

Ten však od desátého kilometru začal věřit, že by mohl zaběhnout čas pod jednu hodinu a dvacet minut. ,,S výsledkem jsem proto spokojený. Na trati mě nepotkala žádná krize. Dokonce jsem se v porovnání s minulým rokem zlepšil o půl minuty,“ potěšilo Višněvského.

JANA BÍLKOVÁ SKVĚLÝ VÝSLEDEK OSLAVILA DOBRÝM JÍDLEM A PIVEM

,,Závod se vyvíjel nad moje očekávání. Ani teplé počasí mi nevadilo. Nepřepálila jsem začátek a od startu až do cíle se mi dařilo držet tempo, které mi vyhovovalo,“ pochvalovala si Jana Bílková.

Ta se v sobotu cítila velmi dobře. ,,V úvodních dvou kilometrech jsem se snažila držet vodičů na čas 1:45:00. Cítila jsem však, že mám i na lepší čas a proto jsem zrychlila. Dopředu mě hnala skvělá atmosféra i spousta fanoušků podél trati,“ užívala si Festivalový půlmaraton zdravotní sestra z interní kliniky ve zlínské Baťově nemocnici.

Ovšem ani vítězka hlavní ženské kategorie se nevyhnula krizi. ,,Kolem čtrnáctého kilometru jsem dostala velké křeče do břicha. Nemohla jsem přijímat tekutiny a chvíli jsme musela běžet přes bolest. Problémy naštěstí brzy ustoupily,“ oddechla si Bílková.

Pětadvacetiletá běžkyně ze Zlína je s výkonem i výsledkem spokojená. ,,V cíli mě čekala rodina a přítel Patrik. Všichni mi gratulovali. Byl to moc nádherný pocit. Poté jsem chvíli čekala, až mi povolí žaludek. Pak jsem si dala dobré jídlo a došlo i na zasloužené pivo,“ prozradila Jana Bílková.

Lubomír Hotař