26. 2. 2021

Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín se přesouvá na září

Zlín – Kvůli nepříznivé situaci v souvislosti s pandemií koronaviru se pořadatelé Zlín Film Festivalu letos rozhodli uspořádat 61. ročník ve dvou částech – na jaře od 28. května do 1. června a na podzim od 9. do 15. září 2021. Mění se také termín Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2021, který se uskuteční nově v neděli 12. září.

I když se loňský jubilejní 60. ročník uskutečnil kvůli nepříznivé pandemické situaci až na podzim, a i dosavadní situace naznačuje opakování podobného scénáře, rozhodli se organizátoři projektu zcela neustoupit od jarního termínu. „Nehodláme opustit květnový termín, protože jsme přesvědčení, že Zlín Film Festival už má své pevné místo v jarním světovém festivalovém kalendáři a nechceme, aby to bylo jinak. Navíc je festival spojený s dětmi a rodinou, a proto k oslavám Dne dětí 1. 6. už neodmyslitelně patří,“ řekla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová. „Snažíme se přizpůsobit aktuální situaci a připravujeme festival ve dvou dílech, abychom zachovali jeho klasický termín, ale současně přinesli na podzim festival v tradiční podobě, na který jsou naši návštěvníci zvyklí,“ dodala.

V termínu od 28. května do 1. června se tak díky moderním technologiím v online prostoru mohou diváci z řad široké veřejnosti i odborníků u nás i ve světě těšit na filmové projekce úspěšných festivalových snímků z loňského 60. ročníku se speciálním úvodem, pásma animovaných filmů nebo ochutnávku studentských filmů různých žánrů. „Součástí programu pro filmové profesionály bude například i živý online přenos z ceremoniálu k udílení cen ECFA, Evropské filmové asociace pro dětský film,“ doplnila Markéta Pášmová. Pro obohacení výuky ve školách budou v jarní části připraveny například i workshopy a interaktivní besedy. Na speciální webové platformě budou dostupné virtuální exkurze do zákulisí i do bohaté historie Zlín Film Festivalu. „Pokud to situace dovolí, pozveme návštěvníky už na jaře také do letního kina, na malování na chodníku, prohlídku virtuální galerie nebo na výstavu filmových klapek,“ nastínila Jarmila Záhorová.

Podzimní část festivalu plánují potom organizátoři v obvyklém formátu, a to od 9. do 15. září. Její součástí budou klasické projekce soutěžních i dalších filmů a doprovodný program korespondující s nosným tématem, který přinese zábavu i poučení pro celou rodinu. V tomto termínu by se měla uskutečnit i tradiční aukce Salonu filmových klapek nebo Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín 2021, který by se měl konat v neděli 12. září.

Ten se měl původně konat v neděli 30. května. „Půlmaraton se letos uskuteční jako součást standardního festivalového týdne v hlavním festivalovém víkendu,“ informovala Jarmila Záhorová, výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu.

Uhrazená a rezervovaná startovná zůstávají v platnosti pro nový termín. Pokud některým běžcům termín 12. září 2021 nevyhovuje, mohou se ozvat prostřednictvím emailu do 30. června 2021 a startovné bude převedeno na další ročník plánovaný na 29. května 2022. „Pokud běžcům nevyhovuje ani tato varianta, mohou své startovné zdarma převést do 30. června 2021 na jiného závodníka“, doplnila Jarmila Záhorová. Součástí Festivalového půlmaratonu MONET+ bude i VIVA rodinný běh. Další informace jsou k dispozici na webových stránkách www.zlinskypulmaraton.cz nebo www.zlinfest.cz.