9. 9. 2020

Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín 2020 startuje již tuto sobotu

Zlín – V sobotu 12. září se ve Zlíně uskuteční již pátý ročník městského půlmaratonu, který je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu. Unikátní závod v atmosféře festivalového Zlína letos proběhne za zpřísněných hygienických opatření. Organizátoři upozorňují na omezení v dopravě.

Starty pro jednotlivé typy tratí budou rozfázovány v časových rozestupech. Hlavní závod pro běžce půlmaratonu odstartuje jako první v 16:00 hodin, čtvrtmaraton potom v 16:10 hodin a první běžci štafet se vydají na trať v 16:20 hodin. Běžci se jako v předchozích letech vydají z náměstí Míru přes Benešovo nábřeží, Podvesnou na Čepkov, Rybníky a přes bývalý Baťovský areál zpět na náměstí Míru.

Celková kapacita závodu byla letos snížená na 1500 závodníků. Na trati půlmaratonu by mělo své síly poměřit na 500 běžců, na kratší čtvrtmaratonovou potom nastoupí téměř 400 běžců.

Závody se letos uskuteční za mimořádných hygienických opatření „Ve startovních koridorech, které budou mít dostatečnou kapacitu, žádáme o dodržování sociálních rozestupů. Na občerstvovacích stanicích mohou běžci využít bezkontaktních stojanů na desinfekci rukou. Nápoje během závodu nebudou běžcům pořadatelé podávat, ale budou si je brát sami,“ vysvětlila výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová a dodala, že všichni účastníci závodů musí nově také poskytnout písemné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění v období předchozích dvou týdnů.

Náměstí Míru bude v době konání půlmaratonu volně průchozí. „Budeme rádi, když lidé přijdou nejen fandit nejen na náměstí, ale hlavně podél trati a podpoří tak závodníky,“ dodala Jarmila Záhorová.

Z důvodu bezpečnosti samotných běžců i diváků bude v některých částech centra města omezena nebo zcela uzavřena doprava a také linky MHD budou odkláněny. „Rádi bychom upozornili motoristy i ostatní obyvatele města, že na této trase se v době mezi 15:15 až 19:00 hodin vyskytnou dopravní omezení, a požádali je o trpělivost a opatrnost,“ říká spolupořadatel závodu Bohuslav Komín z organizace Běhy Zlín.

Organizace dopravy

U registrací bude v pátek 11. 9. k dispozici běžcům prodejní stánek se sportovním oblečením CRAFT i výživové doplňky NUTREND. Stánky se v sobotu přesunou na náměstí Míru společně s dalšími od KLIMATEXu, DRESS ME Jirky Klementa, Tašstappy a PURLIVU, MONET+, Prezentačním modulem VIVA a Sportovní zónou Decathlonu.