25. 5. 2022

Favority zlínského Festivalového půlmaratonu jsou Matěj Beníček, Tomáš Kolárik a Vojtěch Sklenář

V neděli 29. května se koná 7. ročník Festivalového půlmaratonu Monet + Zlín 2022. Ten připravili organizátoři Zlín Film Festivalu společnost FILMFEST s. r. o. společně se spolkem Běhy Zlín.

Start hlavního 21,1 kilometru dlouhého závodu, jehož startérem bude prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura, je stejně jako v loňském roce u Kongresového centra ve Zlíně, nově už v 10 hodin.

Pořadatelé, kteří vypsali 5 mužských a stejný počet ženských kategorií, očekávají účast zhruba 400 půlmaratonců.

"Letošní ročník Festivalového půlmaratonu se poběží na nové trati. Půlmaratonci po startu u Kongresového centra poběží do továrního areálu. Dále pak přes Rybníky, Čepkov, na Podvesnou, přes Benešovo nábřeží na Dlouhou a náměstí Míru. Zde pro čtvrtmaratonce končí závod. Běžci půlmaratonu z náměstí pokračují do druhého kola přes Bartošovu ulici opět do továrního areálu a dále po stejné trase, jako v prvním kole. To znamená přes Rybníky, Čepkov, na Podvesnou, přes Benešovo nábřeží na Dlouhou do cíle na náměstí Míru. Trasa Festivalového VIVA rodinného běhu zůstává v porovnání s minulými ročníky beze změny. Start i cíl tohoto závodu je na náměstí Míru,“ informuje Kateřina Martykánová, tisková mluvčí Zlín Film Festivalu.

Favorité by měli být také půlmaratonci ze Zlínského regionu.

"V mužích by o přední příčky měli zabojovat v současnosti jeden z nejlepších běžců ve Zlínském kraji Matěj Beníček z Malenovic hájící barvy otrokovického týmu KESBUK, dále pak český reprezentant v orientačním běhu Tomáš Kolárik ze SKOB Zlín a Vojtěch Sklenář z Kostelce u Holešova, který v loňském roce zaběhl výborný čas 1:17:33. Mezi ženami na prvenství zaútočí vítězka Festivalového půlmaratonu v roce 2018 a 2020 Petra Pastorová z klubu MK Seitl Ostrava. Na zisk některé z medailových pozic myslí valašskokloboucká vytrvalkyně Silvie Zvonková. Nicméně v obou kategoriích může překvapit někdo další., kdo se přihlásí na poslední chvíli až těsně před závodem,“ tipuje Kateřina Martykánová.

Součástí sportovního dne ve Zlíně jsou i další závody. V 15 hodin odstartuje výkonný ředitel generálního partnera festivalu Kovárny VIVA František Červenka společně s Editou Mrkousovou, výkonnou ředitelkou projektu Patron dětí, Festivalový VIVA rodinný běh na 1400 metrů. Tohoto měření sil se mohou zúčastnit junioři, rodiny s dětmi, nebo každý, kdo si netroufá na delší trasu.

Zazávodit v centru krajského města si tak může ještě dalších 600 až 700 vyznavačů a příznivců atletiky a běhání.

Tím, že je nedělní půlmaraton ve Zlíně přímou součástí 62. ročníku Zlín Film Festivalu, bude ho celý den v krajském městě doprovázet doprovodný program v kině i ve všech festivalových zónách.
"Takže doprovod běžců i rodinní příslušníci závodníků si mohou kromě sportu užít také pravou festivalovou atmosféru,“ upozornila Martykánová.

Dění kolem nedělního městského půlmaratonu ve Zlíně zpestří účast ultramaratonce Miloše Škorpila. Ten bude jedním z členů štafety. Ostatní členové jeho týmu jsou vítězové Facebookové soutěže, kterým jsme dali příležitost vytvořit štafetu právě s Milošem Škorpilem.

"Součástí letošního programu bude i povídání ve Festival Café. Kromě Miloše Škorpila i s dalšími sportovními osobnostmi jako je kouč olympijských osobností Vít Šlesinger, skeletonistka Anna Fernstädtová, nebo maratonkyně Petra Pastorová. Půlmaraton zakončíme večer v letním kině projekcí filmu Zátopek. Tím chceme zároveň připomenout letošní nedožité 100. narozeniny Dany a Emila Zátopkových,“ prozradila ještě Kateřina Martykánová.

Loňský Festivalový půlmaraton ve Zlíně vyhrál Brňan Martin Kučera (Eleven Run Team), který v centru Zlína zaběhl čas 1:15:23. Z běžců ze Zlínského kraje skončil na nejlepší pozici Vojtěch Sklenář. Vytrvalec z Kostelce u Holešova vybojoval za čas 1:17:33 páté místo. Závod žen ovládla v čase 1:29:48 Petra Poučová z Nové Hradečné. Stříbrná doběhla Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 1:34:29).
Mužský traťový rekord drží z roku 2018 Jiří Čípa (Salomon Suunto/Běhej Brno), který před čtyřmi lety zaběhl čas 1:09:59. Mezi ženami je traťovou rekordmankou z roku 2020 díky času 1:21:57 Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava).

Lubomír Hotař

PROGRAM FESTIVALOVÉHO PŮLMARATONU