26. 5. 2019

Favority Festivalového půlmaratonu ve Zlíně jsou Filip Vabroušek a Petra Pastorová

Zlín – Kdo chce vidět kvalitní běžce, nebo poznat své sportovní hranice, nebo třeba poměřit vytrvalost s kamarády, má o víkendu velkou příležitost. V sobotu se totiž koná 4. ročník Festivalového půlmaratonu Monet + Zlín 2019. Ten připravili organizátoři Zlínského filmového festivalu společně se sdružením Běhy Zlín. Start hlavního 21,1 kilometru dlouhého závodu, jehož startérem bude prezident zlínského filmového festivalu Čestmír Vančura, je v 16 hodin na zlínském náměstí Míru. 

Pořadatelé, kteří vypsali pět mužských a stejný počet ženských kategorií, očekávají účast zhruba 650 půlmaratonců.

"Trať je rozložená do dvou rovinatých okruhů a povede směrem na Benešovo nábřeží, Podvesnou, Čepkov, Rybníky, bývalý Baťovský areál a zpět na náměstí Míru,“ informuje jeden z organizátorů Bohuslav Komín.
Ten v mužích za hlavního favorita považuje Filipa Vabrouška. "Devatenáctiletý syn Ironmana Petra Vabrouška si dlouhodobě udržuje výbornou výkonnost. Ve Festivalovém půlmaratonu startoval už dvakrát. V roce 2017 skončil sedmý, loni vybojoval páté místo. Letos by chtěl pokořit hranici 1 hodiny a 13 minut. Dalšími adepty na přední umístění jsou valašskokloboucký Milan Zvonek a domácí Andrej Višněvský. Na poslední chvíli se však může přihlásit ještě několik dalších kvalitních vytrvalců. Letos však ve Zlíně budou chybět silní běžci z Ukrajiny,“ typuje Komín.

Toho těší velký zájem o sobotní půlmaraton. "Za zmínku určitě stojí, s číslem 6 na trať vyrazí handicapovaný lyžař Patrik Hetmer z Luhačovic, nebo také zakladatel běhů Zlín Jiří Prokop, který bude mít startovní číslo 3,“ prozradil dále jeden z pořadatelů sobotního závodu.

Komín nezapomíná ani na favoritky mezi ženami. "Mezi něžným pohlavím na prvenství určitě zaútočí nejlepší česká maratonkyně Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava. Na předních pozicích by mohly doběhnout ještě Silvie Zvonková z Valašských Klobouk, zlínská Jana Žaludková a Lucia Friedlaenderová z Mladcové z týmu Sýkora running. Překvapit jich ale může spousta dalších,“ předpokládá Bohuslav Komín.

Součástí sportovního dne ve Zlíně jsou i další závody. Již ve 14 hodin odstartuje jednatel Zlínského filmového festivalu Milan Krupička Festivalový rodinný běh na 1400 metrů. Tohoto měření sil se mohou zúčastnit junioři, rodiny s dětmi, nebo každý, kdo si netroufá na delší trasu. Připravený je i závod čtyřčlenných štafet na 4x5 kilometrů a běh na 10,5 kilometru. Zazávodit v centru krajského města si tak může ještě dalších 1200 vyznavačů atletiky a běhání.

Kromě toho do Zlína znovu zavítají v závodu Černých koňů dětští Hand bikeři. Mezi nimi si na kilometrové bezbariérové trati ze zlínského náměstí Míru k zámku a zpět od 15 hodin zazávodí 15 dětí.

Loňský Festivalový půlmaratón ve Zlíně vyhráli favorité. V mužích zvítězil časem 1:09:59 Brňan Jiří Čípa (Salomon/Suunto). Mezi ženami dominovala Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava, 1:24:49).

Lubomír Hotař

ČASOVÝ HARMONOGRAM