13. 5. 2023

Co na sebe na půlmaraton?

Festivalový půlmaraton – něco přes jednadvacet kiláků po asfaltu, místy po kostkách, to vše krásným prostředím středu města a částí továrního areálu. Je to vzdálenost, kterou většina lidí obvykle neběhá nebo spíše netrénuje takovou porci kilometrů. Příprava na závod se obvykle skládá z o něco kratších tréninků. Oblečení na trénink a závod se tedy může lišit.

Co tedy na sebe na festivalový půlmaraton? Pochopitelně záleží na počasí. To ale není vše – je vhodné také přihlédnout k tomu, jakou mám výkonnost a jak mé tělo reaguje na intenzitu pohybu, kterou poběžím půlmaraton. Osobně se řadím spíše k rychlejším běžcům, kteří jdou do každého výběhu či závodu naplno – tedy ve vysoké intenzitě.

Na přelomu května a června bývá většinou již dostatečně teplo, takže drtivá většina běžců zvolí krátké kalhoty či šortky v kombinaci s krátkým trikem nebo tílkem. Dalo by se říci, že na tom se nic pokazit nebo vylepšit nedá, ale opak je pravdou. V obchodech se sportovním oblečením najdete běžecká trika kolem pěti stovek, ale i v cenách třikrát vyšších. Jak je to možné? A vyplatí se do takového trika investovat? Na to si ve finále musí odpovědět každý sám ve chvíli, kdy zkusí běhat v obojím. Největšími benefity kvalitních běžeckých triček jsou zejména použité materiály, způsob ušití a funkčnost. Bezesporu nejlepší funkční vlastnosti má polyester, který vyniká zejména rychlým transportem vlhkosti. Pokud se tedy sportovec při jakékoliv aktivitě potí, tak polyesterové triko je schopno velmi rychle odvádět pot od těla pryč a udržovat tak člověka v suchu a optimalizovat termoregulaci. Osobně jsem si oblíbil sportovní oblečení švédské značky CRAFT, která je průkopníkem využití polyesteru ve sportovním oblečení obecně. Běžecké triko PRO Hypervent je extrémně lehké a jak už název napovídá – vyniká zejména svou prodyšností. Lepené švy a ergonomický střih zajistí pohodlí i při vysoké intenzitě běhu. Kdo preferuje triko bez rukávů, tak je k dispozici nátělník. Některé ženy jistě přivítají i atraktivní Cropped Top.

Nemám moc rád elasťáky kvůli tomu, jak v nich vypadám. Na druhou stranu mají výhodu v tom, že kvalitnější kusy jsou technicky velmi dobře propracované. Jsou schopné držet stehenní svaly v optimální provozní teplotě a efektivním pohybu. To pochopitelně zlepšuje výkon a komfort při běhu. Pro závod tedy rozhodně dávají smysl. Osobně ovšem preferuji volné šortky a budou pro mě jasnou volbou zejména v případě, že teplota v době závodu bude vyšší. Oblíbil jsem si model Craft Hypervent Long Shorts. Mají delší střih, velmi nízkou váhu a kapsu na zip v zadní části, do které se případně vejde i mobil. V rámci Zlínského půlmaratonu nemusím díky délce závodu a množství občerstvovaček řešit výživu a pitný režim, takže nepotřebuji šortky s více kapsami nebo například běžeckou vestu.

Tento outfit mám již dobře vyzkoušený a vím, že se nemusím bát přehřívání i v případě teplejšího počasí. Materiál obou kousků oblečení je opravdu velmi lehký a dostatečně elastický. O jeho funkčnosti také není pochyb.

Oblečení je důležité, ale neméně podstatné jsou vhodné boty. Na trhu je relativně dost zavedených značek běžecké obuvi. Vzhledem k mé oblibě značky CRAFT, jsem se rozhodl vyzkoušet i jejich běžecké boty. CRAFT šije boty teprve asi 5 let, ale po uběhnutí více než 1.500 km ve třech různých modelech musím uznat, že se může směle měřit s těmi nejlepšími. Já si určitě vezmu CRAFT PRO Endur Distance – silniční botu, která je určena jak pro každodenní trénink na asfaltu, tak i pro delší závod jako je právě půlmaraton. Velmi lehká tlumící pěna v mezipodešvi je komfortní a má vysokou energetickou návratnost. To znamená, že vás při každém kroku pošle rychle dopředu. Svršek je tvořen lehkou a prodyšnou síťovinou, která je ale dostatečně pevná, takže noha drží v botě naprosto jistě. Jsou to prostě pohodlné běžecké papuče, ve kterých ale můžete běžet hodně rychle.

 

Nezbývá než se opět postavit na start a nechat se strhnout atmosférou závodu!