26. 5. 2023

Co jíst před půlmaratonem, abyste podali váš nejlepší výkon?

Chcete se dostat za cílovou čáru v rekordním čase? Základem je poctivá příprava v podobě pravidelného fyzického tréninku. Polovinu úspěchu však tvoří strava, která může výrazně ovlivnit  to, zda během závodu dosáhnete osobního rekordu nebo se do cíle sotva doplazíte. Svaly totiž potřebují pro svoji funkci správnou výživu, zaměřte se proto na vyvážený jídelníček, který můžete obohatit o vhodné sportovní doplňky. Jedině tak budete mít v průběhu výkonu dostatek energie a navíc urychlíte i následnou regeneraci.

Jídelníček před půlmaratonem

Na výživu byste měli začít myslet již v momentě, kdy zahájíte fyzický trénink. Podpoříte tím růst svalové hmoty, regeneraci organismu, a zároveň si otestujete, jak vaše tělo reaguje na potravinové doplňky. Díky tomu vás v den D nepřekvapí svalové křeče nebo vyčerpání těsně před koncem závodu.

Při vytrvalostních sportech je důležitý příjem komplexních sacharidů, které svalům dodají glykogen. Ten slouží nejen jako zásobárna energie, ale zároveň je důležitý i pro správnou regeneraci svalů. Sacharidy by měly tvořit až 65 % celkového denního příjmu, zařaďte proto do jídelníčku rýži, obiloviny, cereální pečivo nebo brambory.

Nezapomínejte také na bílkoviny, které vám pomohou budovat svalovou hmotu. Načerpat je můžete z živočišných zdrojů (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce) nebo z rostlinných zdrojů (luštěniny, sója, ořechy, semínka).

Pokud máte deficit hořčíku, je vhodné jej začít postupně doplňovat –⁠ pro tyto účely se skvěle hodí MAGNESLIFE, rychle vstřebatelná tekutá forma hořčíku, obohacená o vitamín B6. Praktické balení 25 ml snadno schováte do kapsy, takže ho budete mít kdykoliv po ruce.

 

  • Podporuje optimální funkci nervové soustavy
  • Snižuje únavu a vyčerpání
  • 250 mg hořčíku v jedné dávce
  • Praktický jednorázový shot

 

 

Co jíst večer a ráno před závodem?

Těsně před závodem mírně omezte příjem potravin bohatých na tuky, vlákninu a těžko stravitelné bílkoviny. Připravte si lehkou večeři, vyhnout byste se měli i vydatným snídaním krátce před startem. V tento moment s jídlem raději neexperimentujte, ať vám není těžko. I samotné trávení vás totiž může pěkně unavit a místo radosti ze sportu vás pak aktivita spíše potrápí, nebo ji vůbec nedokončíte.

Zaměřte se na příjem komplexních sacharidů a bílkovin jen ve snadno stravitelné formě. Ideální je například žitný chléb s Lučinou, jogurt s müsli nebo různé obilninové kaše s ovocem. Pokud si chcete dopřát rychlou, ale lahodnou a vyváženou snídani, sáhněte po výživné ovesné kaši PROTEIN PORRIDGE, která je obohacená o izolát mléčných bílkovin, vápník a důležité vitamíny.

  • 30% bílkovin
  • Přirozeně bezlepková
  • V příchutích natural, malina, čokoláda
  • Obohacená o vitamíny D a K2

 

 

 

 

Odstup většího jídla před aktivitou by pak měl být nejméně 2 hodiny. Pokud byste měli před závodem hlad, zvolte lehkou svačinku, která vám dodá dostatek energie ve formě, se kterou naše tělo umí dobře pracovat. Dejte si tyčinku VOLTAGE nebo ENERGY BAR 30-45 minut před startem a budete mít zajištěný přísun energie na první třetinu běhu. 

Výživa při vytrvalostním běhu

Jste v polovině závodu a začínáte pociťovat první příznaky únavy. Stále jste však v pohybu a pod vlivem otřesů, a protože váš organismus soustřeďuje energii na výkon, nikoliv na trávení, je velmi těžké do sebe cokoliv dostat.  V tento moment je vhodné sáhnout po sportovních gelech jako je ENDUROSNACK, který je doslova našlapaný funkčními látkami a podporuje vytrvalostní výkon.

 

  • Disacharid Palatinose™ zajišťuje postupné uvolňování energie
  • Ideální zdroj energie při náročné sportovní aktivitě s vysokou tepovou frekvencí
  • V praktických  znovuuzavíratelných tubách

 

 

 

V závěrečné fázi vám naopak přijde vhod CARBOSNACK, který vás nadopuje energií. Kombinace dvou typů sacharidů ve vyváženém poměru, spolu s dalšími účinnými látkami vám pomůže vyřešit energetickou  krizi a úspěšně tak doběhnout do cíle.

Doplňky stravy pro rychlejší regeneraci po závodu

Po náročném závodu si vaše tělo zaslouží náležitou péči. Během regenerace se organismus vrací zpět do rovnováhy, dochází k obnovení energetických zásob, srovnání vodního a elektrolytového prostředí, ale i k obnově poškozených tkání. Kvalitní regenerace také podpoří váš progress a posune hranice vašich možností zase o kousek dál.

Kromě tekutin je důležité doplnit jaterní a svalový glykogen, a to co nejdříve po výkonu. Doporučujeme špičkový sacharidový nápoj REGENER, který obsahuje mimořádně účinnou kombinaci sacharidů, aminokyselin, vitamínů a minerálních látek, speciálně vytvořenou pro podporu kvalitní a rychlé regenerace po intenzivním sportovním výkonu.

 

  • Účinná kombinace sacharidů, aminokyselin, vitamínů a minerálních látek
  • Rychlá regenerace po intenzivním sportovním výkonu

 

 


Nezapomínejte na pitný režim

Dehydratace je váš největší nepřítel, snižuje totiž váš výkon, a navíc vám hrozí přehřátí organismu, proto nepodceňujte příjem tekutin - měl by se pohybovat okolo 35 – 40 ml denně na kg optimální váhy, s ohledem na náročnost trasy nebo horké letní počasí.

Společně s potem odchází z našeho těla také minerální látky, což může vést ke křečím nebo nepříjemnému pálení v pracujícím svalstvu. Sportovní nápoj ISODRINX tělu doplní tekutiny a spolu s nimi i potřebné elektrolyty. Navíc představuje i nejlehčí zdroj energie, protože obsahuje rychlé cukry. 

 

  • Profesionální sportovní nápoj s elektrolyty v sypké formě
  • Vysoký obsah rychle vstřebatelných sacharidů, vitamínů a sodíku
  • Bez umělých barviv a sladidel