27. 5. 2022

Co jíst, když chci běžet půlmaraton?

Půlmaraton patří mezi aktivity s velkým energetickým výdejem a každý, kdo se pro takovou aktivitu rozhodne, musí počítat, že tato výzva je spojena nejen s puchýři na nohách, ale také s nedostatkem energie v průběhu výkonu, vyčerpaným glykogenem a nezbytnou regenerací po výkonu. Proto Nutrend radí, co jíst den před závodem a na co se soustředit těsně před samotným půlmaratonem. Současně získáte základní rady, jak doplňovat energii při běhu a jak regenerovat v cíli.

Výživový trénink

Stejně tak, jako by si nikdo nešel zaběhnout půlmaraton bez běžecké přípravy a tréninku, tak stejně je i důležité mít výživový trénink. To znamená, když budete trénovat běh, rovnou do toho zakomponujte i výživu, kterou budete chtít aplikovat pro samotný závod. Vyzkoušejte si, jak budete zvládat určité doplňky stravy, jaké na vás budou mít účinky a případně pokud během tréninku pocítíte křeče, tak alespoň budete vědět, že si s sebou máte přibalit účinné pomocníčky proti křečím.

Kdo je připraven není překvapen

Důležité je složení stravy již několik dní před samotným závodem. Nezapomínejte ani na to, aby bylo vaše tělo dobře hydratované. Dodržujte správný příjem tekutin cca 35–40 ml na kg optimální váhy a navýšení příjmu tekutin s ohledem na sportovní aktivitu či vysoké teploty. Co se stravy týká, tak pro dlouhodobou aktivitu je zcela zásadní mít dostatečné glykogenové zásoby. To znamená zařadit komplexní sacharidy, jako je například rýže, obiloviny, cereální pečivo či brambory. Také bílkoviny mají nezastupitelnou úlohu pro správnou funkci organismu a udržení svalové hmoty. Tyto můžete načerpat z živočišných zdrojů (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce) nebo i z rostlinných zdrojů (luštěniny, sója, ořechy, semínka). V případě, že je ve vašem těle deficitní hořčík a hrozily by křeče, pak je moudré pro správnou funkci svalů dodat tělu hořčík již několik dní před závodem. Skvělou volbou bude MAGNESLIFE, rychle vstřebatelná tekutá forma hořčíku, obohacená o vitamín B6.

Snídaně před brzkým startem

Zapomeňte na vydatné snídaně těsně před startem. Pokud si dáte před náročnou aktivitou těžké jídlo, tak zaměstná váš trávicí trakt a unavíte se samotným trávením. Místo radosti ze sportu vás pak aktivita spíše potrápí, nebo ji vůbec nedokončíte. Tuky, vláknina a bílkoviny jsou pro naše tělo těžce stravitelné. Tedy nejlepší je na snídani zařadit co nejvíce komplexních sacharidů a bílkoviny jen v lehce stravitelné formě. Ideální je například žitný chléb s Lučinou, jogurt s müsli nebo různé obilninové kaše s ovocem jako například výživná PROTEIN PORRIDGE z kvalitních ovesných vloček navíc s izolátem mléčných bílkovin. Odstup většího jídla před aktivitou by měl být nejméně 2 hodiny.

Když mám hlad těsně před závodem

Správná volba je pochopitelně lehké jídlo, které dodá dostatek energie, a hlavně energie ve formě, se kterou umí naše tělo dobře pracovat. Takový zdroj energie získáme například z lehce stravitelné energetické tyčinky VOLTAGE nebo ENERGY BAR. Přijetím některého z těchto produktů přibližně 45-30 minut před startem půlmaratonu je ideální volbou. Energie z těchto zdrojů vydrží pohodlně do první třetiny běhu.

Podpořte váš výkon během aktivity

Během náročné aktivity se vám trávicí trakt odkrví, protože organismus soustřeďuje energii pro výkon nikoliv pro trávení. Je v neustálém pohybu a pod vlivem otřesů, tedy je pak velmi těžké vůbec něco přijmout. U dlouhotrvající aktivity je však potřebné doplnit energii. Vhodné jsou proto sportovní gely, které jsou lehce stravitelné a dodají vám potřebnou energii. ENDUROSNACK gel zajistí díky Palatinose™ pozvolné uvolňování energie, a naopak rychlý zdroj energie vám dodá CARBOSNACK, který je ideální volbou pro závěrečné fáze, kdy vám už tělo z části odmítá poslušnost.

Nejvyšší potřebou nejen během aktivity bude vždy pitný režim. Pozor dehydratace snižuje váš výkon a hrozí přehřátí organismu. Sportovní nápoj ISODRINX tělu doplní tekutiny a spolu s nimi i potřebné elektrolyty. Doplnění minerálních látek v průběhu aktivity je poměrně důležité, protože tyto z našeho těla odchází společně s potem a bez dostatečného zastoupení minerálních látek, vám výkon můžou ovlivňovat stavy křečí, nebo nepříjemné pálení v pracujícím svalstvu. Důležitý je i fakt, že prostřednictvím ISODRINXU dodáte tělu společně s tekutinou a minerální látky i nejlehčí zdroj energie, který představují rychlé cukry.

Doběhnutím do cíle to nekončí

Čeká na vás ještě fáze regenerace a zde již nezáleží na tom, jestli jste dosáhli co nejlepšího výsledku, nebo vás výsledková listina nechala chladnými a spokojili jste se s faktem, že jste doběhli do cíle. Regenerace je proces, při kterém dochází k navrácení organismu zpět do rovnováhy. To znamená, že dochází nejen k obnovení energetických zásob, ale i k obnově poškozených tkání a srovnání vodního a elektrolytového prostředí.

Základní a nejdůležitější výživová opatření, pro co nejdokonalejší regeneraci, musíte provést co nejdříve po fyzické aktivitě. Nezbytné je opět tělu dodat potřebné množství tekutin a doplnit jaterní a svalový glykogen. S doplněním sacharidů je třeba začít téměř ihned po dokončení zátěže, ideálně do 20 minut. Doporučujeme pomalu popíjet špičkový sacharidový nápoj REGENER, mimořádně účinnou kombinaci sacharidů, aminokyselin, vitamínů a minerálních látek, speciálně vytvořenou pro podporu kvalitní a rychlé regenerace po intenzivním sportovním výkonu. Kvalitní regenerace je stavební kámen vaší progresivně se zvyšující výkonnosti. Umožní vám navyšovat tréninkové dávky a posunout hranice vašich možností zase o kousek dál.

https://bit.ly/3wuyNuF