24. 5. 2017

Zimní paralympiáda se blíží, lyžař Hetmer nabírá kondici i během

Hendikepovaný lyžař Patrik Hetmer po roce opět míří na festivalový půlmaraton. Stejně jako vloni si v rámci své přípravy zaběhne desítku, tedy čtvrtmaraton. Vloni měl Hetmer v plánu celý půlmaraton, ale nakonec se rozhodl jsen pro desítku. Letos vinou lednového zranění plánuje kratší trať již od začátku.

"V rámci své přípravy na zimu dost běhám, v současné době však takové spíše shazovací tempo, aby šly dolů kila, které jsem nabral v zimě při dvouměsíčním pooperačním válení se. Vloni jsem chtěl běžet původně celý půlmaraton, ale v tom velkém vedru jsem byl nakonec rád za desítku. Každopádně ta atmosféra při závodě byla super a rád si ji zopakuju. Je to navíc skoro domácí závod, takže věřím, že podél trati bude mezi diváky i dost známých. A ještě víc jich snad poběží."

Po lednové operaci přetržené achilovky je Hetmer teprve měsíc v plném tréninku, stále však má nějaká omezení. Kromě běhání do přípravy zařazuje také kolo, plavání a různé formy posilování. Paralympiáda v Jižní Korei se neúprosně blíží...

"Snažím se toho dělat co nejvíce, abych shodil ta přebytečná kila, ale hlavně abych byl kvalitně připravený na důležitou paralympijskou zimu. Pokud to jde, snažím se jezdit do práce z Luhačovic do Zlína na kole, je to cca 20km v celkem kopcovitém terénu, takže slušný trénink. Navíc si po práci na kole suprově vyčistím hlavu. To my, učitelé, potřebujeme ke konci roku jako sůl."

Hetmer plánuje tvrdé tréninkové léto

Vzhledem ke zranění i blížící se paralympiádě se Patrik Hetmer se svým trasérem Miroslavem Máčalou rozhodli trochu pozměnit přípravu. To, co zůstává, jsou různé běžecké, bajkové, či triatlonové závody, změnu chce však Hetmer na sněhu.

"Chtěli bychom letos mnohem dříve na sníh, snad už v půlce června bychom mohli vyjet na ledovec, abych vůbec věděl, jak se noha na sněhu bude chovat, Každý měsích bych pak chtěl absolvovat nějaký prodloužený víkend s kvalitníma tréninkama a od září pak trávit na sněhu co nejvíce času."

Hetmer tentokrát své běžecké rekordy atakovat nebude

Běžecké rekordy Patrika Hetmera letos určitě odolají, půlmaraton nejlépe zvládl za 1:23:00 a desítku za 37:20. V budoucnu by se jim opět rád přiblížil, jeho snem je stát se prvním českým paralympikem, který bude startovat na zimních i letních paralympijských hrách.