31. 5. 2018

Pro Janu Bílkovou je Festivalový půlmaraton novou výzvou

Zlín – Tak trochu do neznáma půjde při Festivalovém půlmaratónu Jana Bílková. Přesto by mohla atletka ze Zlína v sobotu překvapit.


,,Festivalový půlmaraton vnímám jako novou začínající sportovní tradici v krajském městě. A přestože tak dlouhé závody zatím neběhávám, tak bych se ho chtěla každý rok zúčastňovat. Je to pro mě nová výzva a zkouška sil a vůle,“ vysvětluje Bílková.

Specialistka na běhy do 10 kilometrů si letos zatím připsala dva povedené výsledky. ,,V dubnovém pětikilometrovém Nočním běhu v Kroměříži jsem skončila druhá za nedostižnou Helenou Kotopulu a v květnu jsem vyhrála desetikilometrový podnik MiomoveRun na Žítkové,“ pochlubila se vytrvalkyně z krajského města.

A také tréninkové dávky Jany Bílkové jsou zhruba desetikilometrové. ,,Běhávám většinou ve Zlíně. Ale líbí se mi i prostředí kolem Baťova kanálu z Otrokovic směrem na Napajedla. Fyzickou zdatnost si zlepšuji i díky kruhovým tréninkům a pestré stravě,“ prozradila.

Bývalá házenkářka Veselí nad Moravou a prvoligových Kunovic se na sobotní půlmaraton těší. ,,Nesmím ale přepálit začátek. Budu se snažit udržet rovnoměrné tempo a vydržet se silami až do cíle. Snad se nedám strhnout atmosférou okolo závodu. Diváci ve Zlíně totiž umí fandit. Důležitým a možná i rozhodujícím faktorem bude i počasí. Podle předpovědi má být horko a teplota okolo pětadvaceti stupňů bude všem atletům ubírat energii,“ uvědomuje si před startem Bílková.

Tu bude podél trati podporovat její přítel Patrik, rodina a kolegyně zdravotní sestry z interní kliniky z Baťovy nemocnice. ,,Snad mi všichni pomůžou k dosažení cíle a to zaběhnout čas pod jednu hodinu a pětačtyřicet minut a skončit do pátého místa v hlavní ženské kategorii do třiceti let,“ byla by s takovým výsledkem spokojená zlínská atletka.

A na co se ještě v sobotu mladá vytrvalkyně těší. ,,Na festivalovou atmosféru, na ostatní běžce, na fanoušky podél trati, na snad i na dobrý pocit ze závodu a na pivo v cíli,“ nezastírá 25letá Jana Bílková.

Lubomír Hotař