9. 6. 2016

Premiérového zlínského půlmaratonu se zúčastnilo přes 1000 běžců

Zlín má za sebou první ročník Festivalového půlmaratonu Zlín 2016. Běžecké akce, která byla součástí 56. ročníku Zlín Film Festivalu, se zúčastnilo přes 1000 běžců, nespočet diváků a o organizaci celého dne se staralo více než 100 dobrovolníků. Cílem pořadatelů bylo založit tradici velkého městského běhu po vzoru například pražského maratonu či podobných akcí v celém světe.

Hlavní závod, jednadvacet kilometrů dlouhý půlmaraton, ovládli na prvních dvou příčkách běžci z Ukrajiny, třetí pozici obsadil Jiří Petr z Kovalovic u Brna.

Na start se postavilo napříč všemi kategoriemi 1 066 běžců a 18 handbikerů z pěti zemí Evropy. Závod výrazně ovlivnilo počasí. Díky sluníčku většinu tratě lemovaly stovky diváků, okolo startu a cíle jich byla určitě více než tisícovka. Naopak vysoká teplota a dusno nesvědčila běžcům. Brzy po startu si většina z nich uvědomila, že tento závod neposune jejich osobní rekordy na půlmaratonské či čtvrtmaratonské vzdálenosti. Plné ruce práce tak měli dobrovolníci jak na dvou hlavních občerstvovacích stanicích, tak i na dalších dvou přidaných kvůli předpovědi počasí.

Vysoká teplota i vlhkost byla často i důvodem, že 12 běžců nakonec závod nedokončilo a v permanenci tak byli i připravení záchranáři, kteří pomáhali vyčerpaným a dehydrovaným sportovcům.

Na jednotlivé trasy vyběhlo přesně 487 účastníků půlmaratonu, 238 čtvrtmaratonu, 31 čtyřčlenných štafet a 217 dospělých a dětí se zapojilo do rodinného běhu.

Akce se zúčastnila i řada známých osobností, například hokejisté PSG Zlín, držitel nejlepšího maratonského času ve Zlínském kraji Vlastimil Bukovjan nebo triatlet Petr Vabroušek. „Myslím, že Zlín byl vzhledem ke své velikosti jedním z posledních českých měst, které možnost zaběhnout si půlmaraton dosud nenabízelo, takže tleskám. Je to super,“ řekl triatlet Vabroušek, který dělal na závodě vodiče na čas 01:30:00. Závod nakonec v tomto čase prakticky na sekundu přesně doběhl.

Půlmaratonu se ale účastnili nejen trénovaní sportovci, ale i amatérští běžci, například třiačtyřicetiletý podnikatel ze Zlína Martin Dolanský. Jednadvacetikilometrovou trasu zvládl doběhnout za dvě hodiny a pět minut.

„Se svým časem jsem moc spokojen nebyl, bylo poznat, že jsem poslední dobou zanedbával přípravu. Organizace závodu ale byla perfektní. Osobně jsem začal běhat až letos a musím přiznat, že mě to chytlo. Běhání je pro mě určitý druh relaxace. Příští rok bych se zlínského půlmaratonu chtěl znovu zúčastnit,“ svěřil se Martin Dolanský.

Součástí akce byl také závod handbikerů Černých koní, kterých na čtvrtmaratonskou trať vyrazilo celkem 18 a zejména na startu při dojezdu v cíli si zasloužili velký aplaus diváků.

Kdo si netroufl na půlmaraton, mohl se účastnit desetikilometrového čtvrtmaratonu. V této kategorii běžel i například zrakově postižený lyžař Patrik Hetmer. Původně si známý paralympik dělal zálusk na půlmaraton, těsně před závodem ho ale skolila nemoc, tak si na delší trasu netroufl. I tak ale v cíli neskrýval nadšení. „Čekal jsem, že se při prvním ročníku vyskytnou nějaké potíže. Kromě těch mých závodních jsem však absolutně žádné nezaznamenal, takže před pořadateli smekám. Divácká kulisa byla výborná, i občerstvovačky byly dobře zajištěny a mnohým zcela jistě přišly vhod dvě improvizované sprchy na trati. Musím ocenit i prostor pro výdej občerstvení po závodě. Doufám, že se tu založí tradice a tento závod zde bude každoročně. Jen ta fyzička se bude muset spravit,“ konstatoval Hetmer.

A pořadatelé už přislíbili, že by rádi z půlmaratonu vytvořili novou zlínskou tradici. Dokonce už padl termín příštího ročníku. “Předpokládáme, že příští rok se Festivalový půlmaraton poběží 3. června. První ročník s sebou vždy přináší mnohé nedokonalosti, porodní bolesti. Jsme si jich vědomi a děkujeme všem za shovívavost. A především všem děkujeme za účast, za jejich výkony, úsměvy na startu, na trase, na předávkách štafet a hlavně v cíli! Vážíme si také pomoci dobrovolníků, kteří nám tak velkou akci pomohli zorganizovat,“ poděkoval hlavní pořadatel Bohuslav Komín.

“Děkujeme za pochopení i všem obyvatelům města Zlína, jichž se probíhající závod bezprostředně týkal. Jejich jednání bylo naprosto korektní a závod, i díky nim, proběhl bez větších komplikací od začátku do konce,” dodal Bohuslav Komín.

Výsledky prvního ročníku Festivalového půlmaratonu Zlín 2016

Půlmaraton 21 km:

1. VERETSKYI Pavlo 01:10:09
2. TIMASHOV Volodymyr 01:11:39
3. PETR Jiří 01:11:58

Čtvrtmaraton 10 km:

1. KÖGLER Daniel 00:39:57
2. FLAŠA David 00:42:04
3. SOVA Patrik 00:43:00

Štafety 4 x 5 km:

1. VALACHIARUN.CZ 01:21:24
2. HU-FA Panthers Otrokovice 01:33:07
3. HC PSG Zlín 01:35:32

Kompletní výsledky: www.zlinskypulmaraton.cz/vysledky