31. 5. 2016

Paralympik Hetmer byl rád nakonec za čtvrtmaraton

Prvního ročníku Festivalového půlmaratonu ve Zlíně se zúčastnil také zrakově postižený lyžař Patrik Hetmer. V plánu měl celý půlmaraton, nakonec však zvolil jen poloviční distanci.

"V týdnu před závodem jsem se necítil úplně ideálně a ve čtvrtek jsem si dokonce myslel, že to odpískám. Měl jsem zimnici a usnul po večerníčku jak malé mimino. Nakonec jsem si i díky skvělému doprovodnému programu řekl, že do toho půjdu. Už od rána jsme s malou absolvovali Sporťáčka a všemožné i nemožné průlezky, houpačky a skákadla, takže jsem se již před startem cítil, jako kdybych už měl půlmaraton odběhnutý."

Patrik Hetmer se běhu věnuje pravidelně v rámci své přípravy na zimu, kdy objíždí vrcholné akce hendikepovaných lyžařů. Jeho největším úspěchem je zatím 3.místo v obřím slalomu na Mistrovství světa v Kanadě v roce 2015. Na tyto výsledky by rád navázal na dalším MS 2017 v Itálii a o rok později na zimní paralympiádě v Jižní Korei.

"Klasicky, jak je mým zvykem, jsem přepálil začátek a pak už se to se mnou vezlo. První 4 kiláky se mi běželo celkem dobře, pak mi ale začaly tuhnout nohy a to horko pro mě začalo být nesnesitelné. Byl jsem nucen asi 2x zastavit, což normálně nedělám. Tam jsem zjistli, že celý půlmaraton nedám a postupně se smiřoval s tím, že mi bude muset stačit desítka."

Hetmer, který tentokrát závod absolvoval bez traséra, si i přes obtíže závod pochvaloval.

"Čekal jsem, že se při prvním ročníku vyskytnou nějaké potíže. Kromě těch mých závodních jsem však absolutně žádné nezaznamenal, takže před pořadateli smekám. Divácká kulisa byla výborná a i díky spoustě neznámých i známých diváků jsem doběhl aspoň tu desítku. I občerstvovačky byly dobře zajištěné a mnohým zcela jistě přišly vhod dvě improvizované sprchy na trati. Musím ocenit i prostor pro výdej občerstvení po závodě. Stranou veškerého dění jsme se v klidu najedli a napili a malá si zároveň pohrála v areálu místní mateřinky, takže velká spokojenost. Doufám, že se tu založí tradice a tento závod zde bude každoročně. Jen ta fyzička se bude muset spravit."

Příprava na zimu v plném proudu. Závody sice Hetmerovi s jeho trasérem Mirkem Máčalou začínají až v prosinci, již nyní však oba začínají ladit formu tak, aby opět mohli bojovat se světovou špičkou.

"Nyní nás čeká poměrně dost různých závodů, snažíme se objet co nejvíce triatlonů, bikových závodů. Závod je pro nás totiž nejlepší trénink. Teď v sobotu absolvujeme v Luhačovicích triatlon na olympijských distancích, pak nás čeká určitě Bike Valachy ve Velkých Karlovicích a další závody, jejichž kalendář ještě ladíme."